Linkuri accesibilitate

A trecut timpul „Maidanului" ?


Piața Independenței la Kiev, 12 mai 2014
Piața Independenței la Kiev, 12 mai 2014

Primarul ales al Kievului, Vitali Kliciko, promite să nu folosească forţa pentru a evacua Piaţa Independenţei.



Nou alesul primar al Kievului, fostul campion de box Vitali Kliciko, le-a declarat miilor de demonstranţi adunaţi pe Maidan că nu va folosi forţa pentru a „curăţa” piaţa, atunci când îşi preia funcţia. Dar înainte de alegerile din 25 mai, când a câştigat fotoliul de primar al capitalei, Kliciko declarase că „Maidanul” şi-ar fi încheiat misiunea iar Piaţa
Independenţei din centrul Kievului ar trebui curăţată.
Kiev, pe Maidan, 12.05.2014
Kiev, pe Maidan, 12.05.2014


Se pare că discursul de astăzi al primarului ales a fost primit cu huiduieli şi fluierături, jurnaliştii aflaţi la faţa locului relatând că a fost aplaudat o singură dată, când a declarat că acum ar trebui organizate şi alegeri generale anticipate.
În decursul lunilor de proteste, începute la sfârşitul lui noiembrie 2013, pe Maidan s-au aglomerat corturi, cantine improvizate, scene pentru mitinguri electorale dar şi pentru concerte.

Luni, Ucraina şi Rusia urmează să reia negocierile energetice, mediate de Uniunea Europeană. Este vorba de datoria la gaze a Ucrainei, estimată de Gazprom la mai multe miliarde de dolari.
Comisarul pentru Energie, Guenther Oettinger, directorul Gazprom, Alexei Miller, după negocierile Rusia-Ucraina, Berlin, 30 mai 2014
Comisarul pentru Energie, Guenther Oettinger, directorul Gazprom, Alexei Miller, după negocierile Rusia-Ucraina, Berlin, 30 mai 2014
Înainte de reluarea negocierilor însă, guvernul ucrainean a cerut Moscovei să recunoască oficial alegerea lui Petro Poroşenko în funcţia de preşedinte. Ministrul interimar de externe Andrei Deșiţa afirmă că în loc de a recunoaşte votul prezidenţial din 25 mai, aşa cum promisese preşedintele Vladimir Putin, Moscova a lansat o campanie masivă de dezinformare, încercând să conteste, pe scena internaţională, legitimitatea votului din Ucraina.

În Estul Ucrainei, luptele s-au intensificat între separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale: sâmbătă, forţele guvernamentale au respins două atacuri în perimetrul aeroportului din Doneţk, se pare că nu s-au înregistrat victime.

OSCE pe de alt[ parte, a pierdut contactul de mai multe zile cu două echipe de observatori internaţionali, care erau active în estul Ucrainei.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG