Linkuri accesibilitate

Ucraina cere Rusiei să recunoască oficial alegerea lui Petro Poroşenko ca preşedinte


Luni, Ucraina şi Rusia urmează să reia negocierile energetice, mediate de Uniunea Europeană. Este vorba de datoria la gaze a Ucrainei, estimată de Gazprom la mai multe miliarde de dolari.

Înainte de reluarea negocierilor însă, guvernul ucrainean a cerut Moscovei să recunoască oficial alegerea lui Petro Poroşenko în funcţia de preşedinte. Ministrul interimar de externe Andrei Deșiţa afirmă că în loc de a recunoaşte votul prezidenţial din 25 mai, aşa cum promisese preşedintele Vladimir Putin, Moscova a lansat o campanie masivă de dezinformare, încercând să conteste, pe scena internaţională, legitimitatea votului din Ucraina.

În estul Ucrainei, luptele s-au intensificat între separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale. Sâmbătă, forţele guvernamentale au respins două atacuri în perimetrul aeroportului din Doneţk, se pare că nu s-au înregistrat victime. OSCE pe de altă parte, a pierdut contactul, de mai multe zile, cu două echipe de observatori internaţionali, care erau active în estul Ucrainei.
XS
SM
MD
LG