Linkuri accesibilitate

John Berberian & The Middle Eastern Ensemble


World music avant la lettre.


Numele albumului este „Middle Eastern Rock”. anul e probabil 1969, deși unii spun că ar fi '68, sau poate chiar '66. Trupa se numește John Berberian & The Middle Eastern Ensemble. Coperta ne arată arabi și cămile pictați pe abdomenul unei femei.

John Berberian s-a născut la New York în 1941, într-o familie de imigranți armeni. Tatăl său a fost lutier, specializat în construirea lăutelor orientale cunoscute sub numele de oud.

Acesta este și instrumentul la care cîntă John Berberian pe albumul de care vorbim azi, acompaniat între alții de ghitaristul american Joe Beck, care a experimentat la vremea respectivă amestecul dintre sunetul modern al Occidentului, adică rock-ul, cu sunetele tradiționale orientale, între care și flamenco.

„Middle Eastern Rock” e un album cu totul ieșit din comun, pentru că îmbină rock-ul psihedelic al anilor 60-70 cu muzica tradițională din Turcia, Armenia, Grecia, țările arabe și Africa de Nord. Un fel de world music avant la lettre.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG