Linkuri accesibilitate

În direct de la Istanbul: zeci de mii de poliţişti împotriva manifestanţilor, 13 răniţi, zeci de arestări


Turkey - Intensive security measures in Taksim Square, Istanbul

Corespondenta Europei Libere. Ttiana Eţco relatează din mijlocul manifestanţilor din Piaţa Taksim

Sâmbătă s-a împlinit un an de la protestele din Piaţa Taksim de la Istanbul, care anul trecut au generat un val de manifestaţii antiguvernamentale în toată Turcia. Autorităţile turce au desfăşurat sâmbătă forţe impresionante pentru a împiedica o nouă mare demonstraţie în Piaţa Taksim, în memoria celor întâmplate cu un an în urmă: 25 de mii de poliţişti şi zeci de tunuri cu apă au fost pregătite pentru a face faţă manifestanţilor. Intimidaţi se pare, protestatarii nu au fost în număr aşa de mare. Ciocnirile dintre poliţie şi protestatari s-au încheiat sâmbătă cu 13 răniţi şi ceva peste 80 de reţineri, relatează agenţiile internaţionale de presă.
Sâmbătă, în Piaţa Taksim se afla şi corespondenta Europei Libere, Tatiana Eţco. Relatarea ei la „cald”:

“Poliţia turcă a blocat marşul protestatarilor cunoscuţi drept "solidaritarea Taksim" (Taksim solidarity) ca să nu ajungă in Piaţa Taksim din centrul Istanbulului si a atacat mulţimea cu gaze lacrimogene. Câţiva tineri au fost luaţi din mulţime şi urcaţi cu forţa in maşina politiei. Mii de turci au iesit in strada sa aniverseze un an de la protestele din Piata Taksim, unde in urma altercatiilor dintre politie si demonstrati au murit cateva persoane.

Oamenii sunt blocaţi pe strada principală care duce spre Taksim, la câteva zeci de metri distanţă de Piaţă. Timp de vreo 3 ore au inaintat doar cu câţiva metri. Liniile de izolare ale poliţiei nu permit persoanelor să treacă în nici o direcţie, nici macar jurnaliştilor, cu excepţia străinilor cazaţi la hotelele din zonă. Poliţia de dimineaţă a început izolarea Pietii, iar in jurul orei 15 a fost închis tot transportul public care trece prin această zonă a oraşului. Câteva zeci de demonstrati adunati acolo au fost dispersaţi, dar spre seară numarul acestora a crescut cu mult. Demonstranţii au cântat, dansat si scandat lozinci, cerând libertate şi criticând incursiunea în forţă a poliţie.
Poliţia era echipată cu tunuri cu apă, gaze, bastoane şi gloanţe de cauciuc, câteva blindate şi autocare.
Acţiunile mai agresive ale poliţiei de a bloca mulţimea au început imediat dupa ora 19, ora la care, de regulă, încep protestele de stradă la Istanbul. Toate magazinele şi localurile din zonă au fost închise, iar oamenii stau pe la ferestre şi pe acoperişuri şi urmăresc ce se întimplă”.

Aceasta a fost relatarea de sâmbătă, din Piaţa Taksim, a Tatianei Eţco.
XS
SM
MD
LG