Linkuri accesibilitate

Noi şicane împotriva şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană


Vineri, în ultima zi de şcoală, autorităţile transnistrene au şicanat mai multe şcoli cu predare în limba română, de pe teritoriul pe care-l administrează: două dintre ele au fost somate să nu intoneze imnul de stat şi să nu arboreze tricolorul. Liceul Alexandru cel Bun” din Tighina/Bender s-a opus şi i s-a tăiat electricitatea.
Vice-ministrul educației de la Chișinău, Liliana Nicolăescu-Onofrei, a fost împiedicat de autoritățile transnistrene să ajungă la o școală cu predarea în limba română de la Râbnița, unde intenționa să participe la ceremonia de închiderea a anului şcolar.

Astăzi, un grup de elevi şi profesori de la şcolile cu predare în română din regiunea transnistreană se întâlneşte cu preşedintele Nicolae Timofti.

Într-un interviu cu Europa Liberă, ministrul educaţiei Maia Sandu a declarat că guvernul de la Chişinău negociază constant cu autorităţile de la Tiraspol, pentru a asigura funcţionarea normală a şcolilor cu predare în română dar „ … o situație o rezolvăm, după care apare alta, cum ar fi acum cerința dânșilor ca să plătească taxele în regiunea transnistreană, autorităților de la Tiraspol ș.a.m.d” – a declarat Maia Sandu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG