Linkuri accesibilitate

Restrospectiva săptămânii politice


Campanie socialistă de strîngere de semnături pentru susținerea Uniunii Vamale la Comrat, 7 aprilie 2014.

Crearea Uniunii Economice Eurasiatice, deputaţii moldoveni au decis că viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc pe 30 noiembrie.

Parlamentul moldovean a decis că următoarele alegeri la termen vor fi la 30 noiembrie. Iar liderii rus, belarus și kazah s-au înțeles să înființeze de la anul Uniunea Economică Eurasiatică. La rubrica de retrospective politice, comentatorul Cristian Tabără, tot el gazda unei emisiuni de dezbateri la postul Publika TV i-a spus Allei Ceapai că acestea i se par cele mai însemnate evenimente ale săptămânii.

Chiar dacă Uniunea Economică Eurasiatică s-a constituit, deocamdată, doar pe hârtie, în opinia comentatorului de la Publika TV Cristian Tabără, acordul semnat la Astana de liderii rus, belarus şi kazah va fi folosit ca armă politică de către partidele pro-estice din Moldova:

„În ciuda faptului că această Uniune nu are nici un fel de conţinut există un reper la care partidele pro-estice din Republica Moldova s-ar putea raporta mai consistent decât până acum. Cel puţin pe hârtie există ceva chiar dacă în realitate şansele să existe sunt relativ îndepărtate. Va oferi o muniţie oarbă, cum sunt gloanţele oarbe în război care nu omoară pe nimeni, dar fac zgomot, celor care se agaţă cu disperare aproape nostalgic de fostele structuri din Est, care iată, acum, lasă impresia că renasc. Numai că această structură economică eurasiatică nu va avea nici o legătură propriu-zisă cu ce a fost Uniunea Sovietică, decât într-un singur fel şi anume că va exista un rol predominant al Moscovei. Numai că dacă luăm în calcule felul în care Moscova se manifestă acum, inclusiv în raport cu foşti parteneri precum Ucraina sau Georgia, nu ştiu dacă neapărat întâietatea Moscovei în vreo combinaţie ar trebui să încânte pe cineva.”

Deputaţii moldoveni au decis că viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc pe 30 noiembrie. L-am întrebat pe Cristian Tabără dacă decizia partidelor din coaliţie de a participa separat la scrutin e una justificată.

„E firesc într-un anumit fel, dat fiind faptul că partidele au totuşi platforme oarecum diferite, respectiv poziţionare diferită, să meargă separat în alegeri. Există un partid care îşi doreşte să reprezinte un fel de centru-stânga democratic şi pro-european, un altul care se duce mai spre dreapta, dar tot pro-europeană şi un alt partid care vorbeşte relativ deschis despre apropierea cu România. Există diferenţe şi cu privire la ce înseamnă limbă sau identitate. Există preferinţe pentru un bazin electoral sau altul, inclusiv tentative de a extrage oameni din bazinul electoral al partidelor de stânga - de stânga pro-estică. Cu alte cuvinte, e firesc ca în campania electorală ele să meargă diferit. Întrebarea pe care foarte mulţi însă şi-o pun şi recunosc că îmi pun şi eu această întrebare este dacă pactul de neagresiune între ele, anunţat cu vreo două luni în urmă, se va respecta. Electoratul poate accepta că partidele din coaliţie merg separat şi că se va configura un eşichier procentual în funcţie de vot. Dar nu cred că ar mai accepta să vadă aceste partide începând din nou să piardă vremea şi încrederea electoratului spurcându-se unele pe altele în forma în care au făcut-o timp de trei ani, lăsând practic la o parte problemele interne ale ţării pentru a se ocupa de problemele interne ale alianţei.”

XS
SM
MD
LG