Linkuri accesibilitate

Creșterea alarmantă a extremismului în Uniunea Europeană (gandu.info)


Resetarea scenei politice românești după alegerile europarlamentare (A. Pora/revista „22”).



„Citim mereu, pe zidurile sau pe pereţii clădirilor din Bucureşti, că Basarabia e România. [...] cred că putem spune şi că România e Basarabia”. Motivul acestei descoperiri, care ii apartine lui Alin Paicu, publicat de Adevarul, este un concert rock sustinut la inceputul lunii mai de trupa Alternosfera, din Chisinau, care va fi prezenta si in aceasta seara, pe scena Arenelor Romane din Bucuresti.

Un comentariu din ziarul gandul.info se ocupa de cresterea alarmantă a extremismului in Uniunea Europeana. Ea pare sa nu tina cont de celebra butada: „Cei care nu îşi amintesc trecutul sunt condamnaţi să îl retrăiască”. Adrian Popa, semnatarul articolului, considera ca trei au fost, de fapt, cauzele celui de-al doilea razboi mondial, si ele ar trebui sa dea astazi de gandit: nerespectarea demnitatii umane (Germania a fost umilita dupa primul razboi mondial), criza economica declansata in 2008 si rasismul plus xenofobia. Sondaje britanice arata o crestere semnificativa a rasismului in Marea Britanie, drept care Adrian Popa crede ca „discriminarea şi campaniile anti-imigraţie în interiorul Uniunii ar trebui interzise şi pedepsite aspru”. „Nu vă lăsaţi copiii, încă de mici, să umilească pe nimeni, nu-i lăsaţi să fie rasişti şi intoleranţi, până nu e prea târziu”, mai avertizeaza jurnalistul de la gandul.

Andreea Pora comenteaza in editia electronica a saptamanalului 22 viteza uimitoare cu care se reseteaza scena politica românească, dupa alegerile europarlamentare de duminica. Este prima oara in ultimii zece ani, constata Pora, cand dreapta reuseste sa confiste agenda publica fara sprijinul presedintelui Traian Basescu. Liderii Partidelor National Liberal si Democrat-Liberal, care au decis sa se uneasca intr-o singura formatiune, au facut singurul lucru intelept, chiar daca spectacolul public nu e foarte atragator.

Andreea Pora: „dusmanii neimpacati de ieri fac poze de familie, [...] eroilor razboiului de zece ani cu PSD li se smulg decoratiile si sunt trimisi la vatra, iar electoratul trece de la agonie la extaz si retur, inghite broaste râioase pe post de delicateturi si descopera [...] raul cel mai mic”. Important este insa ca in acest fel au fost dejucate planurile liderului social-democrat Victor Ponta, dar nu va fi usor, arata comentatoarea de la 22: vor fi discutii legat de numele viitorului partid (e o chestiune simbolica, PNL este ultimul partid istoric inca activ, iar PDL, singurul partid care a dat un presedinte reformist). Va fi de asemenea greu sa se gaseasca o linie comuna in chestiune sensibile cum sunt justitia, independenta institutiilor anticoruptie, schimbarea Constitutiei. Pora noteaza ca, pe aceste probleme, PDL este cel care a avut constant o viziune corecta.

Valeriu Stoica, vicepresedinte al PDL si fost lider al PNL, acorda un interviu la ziare.com. Stoica lauda decizia conducerii celor doua formatiuni, reamintind ca el insusi a sustinut o asemenea idee inca din 2003. Face si o subliniere: fuziunea este solutia, si nu alianta. S-a dovedit că, si daca ajung la putere, partidele care colaboreaza in aliante sfarsesc prin a se desparti, intotdeauna cu concursul interesat al stangii. Dar fuziunea nu este un scop in sine, mai arata invitatul de la ziare.com. Viitorul mare partid de dreapta va trebui sa defineasca o viziune pe termen mediu si lung asupra României si a locului ei in Uniunea Europeana, si o alta asupra Uniunii Europene si a locului ei in lume. Va fi urgenta nevoie de o noua politica de resurse umane in desemnarea celor ce vor ocupa pozitii publice.
XS
SM
MD
LG