Linkuri accesibilitate

Tehnologia folosită de noua navă cosmică va permite reîncărcarea și refolosirea ei rapidă, spre deosebire de rachetele și navele trecutului, distruse la revenirea în atmosfera terestră.O companie americană, care a trimis deja nave fără echipaj cu alimente și provizii la Stația Spațială Internațională, și-a prezentat joi în California prima navă spațială capabilă să transporte oameni pe orbite terestre joase.

Într-un hangar plin cu ziariști, pe fundalul numărătorii inverse care imita lansarea rachetelor, șeful companiei SpaceX, Elon Musk , a ridicat cortina de pe cel mai recent produs al companiei sale.

Numită Dragon V2, nava țuguiată cu design futurist are picioare de aterizare și se poate așeza oriunde pe pământ „cu precizia unui elicopter”, cum a spus ieri Musk la sediul companiei sale de lângă Aeroportul Internațional din Los Angeles.

„Este începutul revoluționării accesului în spațiu. Câtă vreme vom arunca la gunoi rachete și nave cosmice, nu vom avea cu adevărat acces în spațiu, pentru că zborurile vor fi prea scumpe”.
Musk, care care conduce și compania de automobile de mare performanță Tesla, susține că tehnologia folosită de noua navă cosmică va permite reîncărcarea și refolosirea ei rapidă, spre deosebire de rachetele și navele trecutului, distruse la revenirea în atmosfera terestră.

Capsula albă a noii nave (vizibilă la SpaceX.com) are un interior modern și elegant, cu computere rabatabile în centrul de comandă, un sistem de ședere pe două nivele pentru maximum șapte astronauți și o fereastră amplă de unde pot admira panorama planetei Pământ.

De când Statele Unite au retras din circulație în 2011 navetele spațiale, agenția spațială americană NASA a fost cu totul dependentă de Rusia pentru a trimite astronauți pe orbită, plătind Moscovei suma de 71 de milioane de dolari pentru fiecare persoană. NASA spune că dorește ca firmele particulare americane să umple vidul lăsat de navetele spațiale cel mai târziu în 2017 și a pus la dispoziție fonduri pentru a stimula competiția.
O capsulă Dragon revenită pe pămînt, în apele Pacificului
O capsulă Dragon revenită pe pămînt, în apele Pacificului
Compania SpaceX (prescurtarea de la Space Exploration Technologies Corp.) a făcut patru călătorii cu marfă la Stația Spațială Internațională, aflată pe orbită la o înălțime de 200 km deasupra Pământului. Iar nu mai departe decât luna trecută, o capsulă Dragon a amerizat în Pacific, readucând de la Stație aproape două tone de echipamente învechite și material experimental.

Companiile care concurează pentru dreptul de a transporta astronauți au fost chemate să gândească o navă care poate transporta cel puțin patru persoane și să fie echipată cu sisteme de supraviețuire și de evacuare în caz de pericol.

SpaceX și colaboratorul istoric al NASA Boeing sunt „cap la cap” în competiție, urmate de firme precum Sierra Nevada și Blue Origin, dar unii spun că încă va mai dura până ce navele private vor duce oameni în cosmos. John Logsdon, profesor de știință la Universitatea George Washington, a spus că programul navelor private este mai lent decât se prevedea pentru că Congresul Statelor Unite nu a finanțat pe deplin cererile de buget primite de la NASA.

Profesorul Logsdon a mai spus că noile tensiuni din relația Statelor Unite cu Moscova, datorate crizei din Crimeea, sunt un bun prilej de a accelera pregătirile.

Elon Musk de la SpaceX nu a spus când anume ar putea zbura prima oară cu echipaj noua sa navă, dar în ultima vreme, de când cu criza ucraineană, nu și-a ascuns nerăbdarea. Când vicepremierul rus Dmitri Rogozin a spus în stilul său binecunoscut că americanii ar trebui să construiască o trambulină ca să ajungă pe orbită, căci Rusia nu îi va mai lua cu racheta Soiuz, Musk a răspuns pe Twitter: „Am impresia că a venit momentul să lansăm Dragon V2 la care am lucrat cu NASA. Mulțumim, dar nu ne trebuie trambuline”.
XS
SM
MD
LG