Linkuri accesibilitate

„Uniți în diversitate” - pentru a demonta 32 de mituri și prejudecăți despre Acordul de Asociere la UE...


Pirka Tappiola, șeful Delegației UE cu președintele Nicolae Timofti și primarul Dorin Chirtoacă la Ziua Europeil la Chișinău
Pirka Tappiola, șeful Delegației UE cu președintele Nicolae Timofti și primarul Dorin Chirtoacă la Ziua Europeil la Chișinău

Pirkka Tapiola: „UE respectă valorile culturale ale Moldovei, iar Acordul de Asociere nu numai că le recunoaşte, dar va contribui la protejarea lor”.


Delegația UE în Republica Moldova și guvernul moldovean au organizat astăzi o întâlnire cu presa la care s-au străduit să demonteze ceea ce numesc „miturile” negative legate de Acordul de Asociere la UE, pe care Moldova urmează să-l semneze peste mai puțin de o lună. Detalii despre noua pledoarie pro-europeană de astăzi.

Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău a identificat 32 de prejudecăţi despre Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE, care potrivit ambasadorului Pirkka Tapiola, ar descrie apropierea de comunitatea europeană drept o ameninţare în adresa ţării.

De exemplu, dă asigurări şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Acordul de Asociere nu va duce la pierderea suveranităţii Republicii Moldova şi nu va tensiona şi mai mult relaţiile cu Federaţia Rusă:

„Orice fel de schimbari, chiar dacă sunt, cu adevărat, foarte utilie pentru ţară, sunt însoţite şi de o frică din partea oamenilor. În cazul Republicii Moldova, am pus pe hârtie 32 de mituri în dreptul fiecăruia am oferit
Uniunea Europeană respectă valorile culturale ale Moldovei, iar Acordul de Asociere nu doar le recunoaşte, dar va contribui la protejarea lor...
explicaţii, sperând că oamenii vor înţelege situaţia reală. Vă dau un exemplu: se presupune că semnarea Acordului de Asociere consituie o ameninţare la adresa culturii şi valorilor tradiţionale din Republica Moldova.

De fapt, vreau să vă reamintesc care este motto-ul Uniunii Europene: „Uniţi în diversitate”. Uniunea Europeană respectă valorile culturale ale Moldovei, iar Acordul de Asociere nu doar le recunoaşte, dar va contribui la protejarea lor. Drepturile minorităţilor, drepturile culturale, se regăsesc numaidecât în toate Acordurile şi sunt parte a valorilor pe care le împărtăşim.”

Partidele eurosceptice din Republica Moldova făc uz de o parte din aceste mituri pentru a formula critici în adresa Uniunii Europene şi actualei Guvernări. Spre exemplu, luna trecută, opoziţia comunistă spunea că nu este în favoarea semnării Acordului de Asociere, considerând că economia Moldovei nu va avea de câştigat şi că ar fi mai prudent ca Moldova să caute să îşi întărească colaborarea economică cu Rusia şi ţările din CSI.
Octavian Calmâc la ceremoniile de la Vilnius din noiembrie 2013
Octavian Calmâc la ceremoniile de la Vilnius din noiembrie 2013
L-am întrebat pe viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, cum combate cu argumente aşa numitele „mituri negative” despre UE?

„Se utilizează mai multe instrumente, inclusiv recent au apărut şi spoturi publicitare şi multe alte elemente. Din păcate, poate, instrumentariul pe care noi îl utilizăm nu este atât de efectiv ca cel al oponenţilor, care utilizează Biserica, care utilizează alte instrumente. Noi nu avem astfel de posibilităţi. Dar, cel puţin, încercăm să arătăm laturile pozitive ale acestui Acord. Să vă spun cinstit, eu când aud câte un mit din ăsta, mi se ridică părul. Am o experienţă de 20 de ani de când negociez astfel de Acorduri. Niciodată nu mi-am închipuit că există imaginaţie pentru a identifica aşa tip de constrângeri.”

La întâlnirea de astăzi, ambasadorul Pirkka Tapiola a atras atenţia autorităţilor că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care îl include şi pe cel de Liber Schimb, reprezintă doar osatura. Dacă aceasta va fi una solidă sau nu, depinde doar de reformele îndeplinite de Guvern. Pirkka Tapiola a insistat să enumere câteva dintre aceste reforme: combaterea corupţiei, reformarea procuraturii şi a sistemului judiciar.
Previous Next

XS
SM
MD
LG