Linkuri accesibilitate

Ucraina are până la miezul nopţii să-şi plătească o parte din datoria la gaze faţă de Gazprom


Dacă Kievul nu respectă acest termen limită, Rusia ar putea întrerupe de săptămâna viitoare alimentarea cu gaze.


Este vorba de 2 miliarde de dolari, sumă negociată prim medierea Uniunii Europene.

Întreruperea alimentării cu gaz va afecta şi restul ţărilor care primesc gaze din Rusia prin conducta ce străbate Ucraina.

Vorbind miercuri la şedinţa de guvern, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că până acum relaţia Rusiei cu Ucraina, când vine vorba de gaze, a fost mai mult decât prietenoasă dar că în acest moment livrează Ucrainei mai mult gaz care nu este plătit decât Poloniei, într-un an întreg.

Putin şi-a exprimat speranţa că nu se va ajunge la oprirea gazelor şi nici că Ucraina va fi obligată să plătească în avans pentru gazul pe care-l importă.

În caz că guvernul de la Kiev începe să-şi plătească datoria, Putin a promis că Rusia va reanaliza condiţiile contractelor energetice cu Ucraina şi în lumina celor negociate cu medierea Uniunii Europene.

La Berlin, ministrul de externe german Fank-Walter Steinmeier a avertizat miercuri la o conferinţă pe teme de energie că toate părţile ar avea de suferit dacă Rusia sistează livrările de gaze spre Ucraina.

El a cerut Rusiei să nu amestece politica energetică în complexul relaţiilor conflictuale pe care le are acum cu Occidentul, cu Ucraina sau cu Uniunea Europeană.

Steinmeier a reamintit Moscovei că este în interesul economic al ţării să fie percepută drept „un partener serios şi de încredere” pe piaţa energetică internaţională.

XS
SM
MD
LG