Linkuri accesibilitate

Impresii după o călătorie în estul Ucrainei


Corespondenta serviciului rusesc al Europei Libere, Alexandra Vagner, a revenit dintr-o călătorie în regiunile Doneţk şi Luhansk.



Corespondenta serviciului rusesc al Europei Libere, Alexandra Vagner, a revenit ieri dintr-o călătorie în regiunile Doneţk şi Luhansk. Cu ce impresii, aflăm din interviul realizat de Andrei Şarîi, care a întrebat-o mai întâi dacă se poate vorbi, în opinia sa, de un război civil în estul Ucrainei?

Alexandra Vagner: „La începutul călătoriei îmi venea greu să răspund la această întrebare. Acum sunt absolut convinsă că are loc într-adevăr de o operaţiune antiteroristă. Şi la Luhansk, şi la Doneţk am întâlnit mai mulţi oameni înarmaţi, fără semne distinctive, şi nimeni nu poate să înţeleagă cine sunt aceşti oameni şi de unde au venit. La Doneţk, bunăoară, chiar ieri, când au început luptele grele în zona aeroportului, se zicea că printre rebeli ar fi şi ceceni, oameni ai preşedintelui Kadîrov… Sigur, nu pot să confirm această informaţie, dar pot să vă spun că în oraş e o cantitate imensă de armament şi un număr foarte mare de oameni în uniforme de culoare kaki, oameni care am avut impresia că au o anumită pregătire militară şi că pot folosi armele în orice moment şi să împuşte pe oricine.”

Europa Liberă: Aţi avut percepţia haosului, că oamenii sunt înfricoşaţi în aceste regiuni?
Alexandra Vagner
Alexandra Vagner
Alexandra Vagner: Sigur, senzaţia de haos a fost şi mai pregnantă în timpul luptelor de la Doneţk, pentru că exploziile răsunau foarte puternic în tot oraşul. Spre sfârşitul zilei, de la Gara Feroviară, care e pe o colină, se vedea fum negru urcând şi din centul oraşului. Oamenii păreau pierduţi. După ce am urcat în tren, în discuţii, mai mulţi oameni ziceau că ce bine e că în sfârşit a venit armata ucraineană. Dar multora le e frică să spună ce gândesc. Eu la fel comunicam cu prudenţă cu diferiţi oameni, dar adesea constatam că se prezentau drept susţinători ai „republicii populare de la Doneţk” numai de teamă ca cei din jurul lor să nu fie simpatizanţi ai puterii autoproclamate. Îmi vine greu să zic cât de mulţi sunt, dar sigur că există şi oameni care susţin „republica de la Doneţk” şi au participat la referendum. Foarte des am auzit oameni spunând că au sperat că la referendum vor vota pentru alipirea la Rusia, dar după ce au apărut oameni înarmaţi şi autorităţi autoproclamate au rămas dezamăgiţi.”

Europa Liberă: Cum credeţi de ce armata ucraineană nu reuşeşte să-i neutralizeze pe rebeli – nu ştie cum să facă acest lucru sau e prea puternic sprijinul populaţiei faţă de separatişti?

Alexandra Vagner: „Cred că problema principală este că edificiile ocupate de adepţii „republicii populare de la Doneţk” se află în centrul oraşului, în mijlocul unor cartiere foarte dens populate. Dacă autorităţile ucrainene vor decide să desfăşoare acolo acţiuni militare, ei vor trebui să evacueze un număr imens de oameni, iar dacă vor începe evacuarea evident că rebelii sau separatiştii vor şti şi vor lua contramăsuri. De aceea, măsuri de „curăţare” a teritoriului de aceşti oameni înarmaţi în condiţii de oraş nu sunt posibile. Cred că armata ucraineană a folosit elicoptere şi altă tehnică mai serioasă în operaţiunea de eliberare a aeroportului tocmai pentru că el se află în afara oraşului.”

Europa Liberă: Cum a reacţionat lumea la victoria lui Poroşenko în alegerile prezidenţiale. Este aşteptat să vină, să poate negocieri, să rezolve toate problemele?

Alexandra Vagner: „Într-adevăr, lumea speră că aceste negocieri pot avea loc, şi pe mulţi îi încurajează faptul că există un preşedinte ales legitim şi că Putin îl va recunoaşte şi va începe negocieri cu guvernul ucrainean, fără să utilizeze retorica de până acum că sunt o hună şi autorităţi autoproclamate, cuvinte pe care le auzim foarte des de la Moscova.”

Europa Liberă: Cum este viaţa cotidiană la Doneţk? Lucrează magazinele, sunt suficient aprovizionate, sunt sau nu deschise cafenelele, restaurantele, instituţiile?

Alexandra Vagner: „Da, restaurantele erau deschise, lumea umbla la serviciu. Dar când au fost luptele la aeroport, după o oră de la începutul lor le-au dat drumul oamenilor acasă. Sigur că în ciuda acestei situaţii, oamenii încearcă să trăiască, să nu-şi piardă speranţa că totul va reveni la locul său”.

Europa Liberă: Care e tendinţa, în ce direcţie se mişcă lucrurile – spre haos sau totuşi încep să se liniştească?

Alexandra Vagner: „O parte a teritoriului regiunii Doneţk este controlată deja de autorităţile ucrainene. Am traversat întreaga regiune şi într-adevăr posturile militanţilor „republicii de la Doneţk” sunt distruse. În oraşe, cred că situaţia s-ar putea stabiliza rapid dacă autorităţile ucrainene vor acţiona mai hotărât, cred că numai în acest caz situaţia ar putea să nu se înrăutăţească. Pentru că s-a observat - şi asta spun şi colegii meu jurnalişti care se află acolo de mai multă vreme - au apărut foarte mulţi oameni înarmaţi în oraşul Doneţk.”

Traducere de Lina Grâu
XS
SM
MD
LG