Linkuri accesibilitate

Cîţi dintre oamenii influenţi din ţara asta ajung la închisoare pentru corupţie?

Din toate părţile se aud voci ritoase care declară război corupţiei. Niciodată în epoca tranziţiei nu a fost afişată atîta dorinţă arzătoare de a pulveriza balaurul corupţiei! Mai hotărîţi ca oricînd par a fi conducătorii. Ei vorbesc despre eradicarea corupţiei în sistemul judecătoresc şi în învăţămînt, în economie şi în vămi.

O voce proaspătă-recentă în corul luptătorilor cu corupţia e cea a Ministerului Afacerilor Interne. Aflăm că în această instituţie a fost elaborat un proiect de lege care vizează Codul Penal. Se doreşte pedepsirea şoferilor condamnaţi pentru corupere activă cu închisoare pînă la 6 ani şi cu privarea de dreptul de a conduce mijloacele de transport timp de 5 ani.

Aşadar, şoferii care dau mită, care îi corup pe poliţişti să fie băgaţi în puşcărie! În fond, ideea e frumoasă. De ce să nu ajungă în închisoare şoferii iresponsabili care încearcă să scape de penalizări dînd mită? Păi, acolo, la închisoare le este locul, fără doar şi poate. Însă cîteva întrebări şi nedumeriri ar exista, la rigoare.

Prima constatare ar fi aceea că în ciuda declaraţiilor ritoase din ultima vreme, puşcăriile moldoveneşti nu s-au umplut cu cinovnici, vameşi şi oameni de afaceri corupţi. Dar poliţiştii corupţi sunt deja în puşcării? În general, cîţi dintre oamenii cu funcţii importante, cîţi dintre oamenii influenţi din ţara asta ajung la închisoare pentru corupţie? Sau poate corupţia s-a cuibărit numai printre şoferi? Eu unul nu cred. Eu cred că ea e pretutindeni, pe toate palierele sociale.

Vreau să zic iată ce. Una sînt declaraţiile şi proiectele de lege şi altceva e băgarea în puşcărie a indivizilor corupţi. Că proiectul de lege al MAI e bun nu încape îndoială. Dar asta nu înseamnă neapărat că după adoptarea lui şoferii corupţi vor ajunge după gratii. Şi-apoi de ce ar trebui şoferii corupţi să fie întemniţaţi dacă alte categorii sociale viciate de corupţie nu au nici o treabă cu puşcăria? Bunăoară, cîţi oameni politici corupţi sînt acum în puşcăriile din Moldova? După ce găsiţi răspunsul la întrebarea asta, puteţi să nu vă mai gîndiţi la viitorul complicat al şoferilor din Moldova.

XS
SM
MD
LG