Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă în ospeţie la Angela Merkel


De la stânga la dreapta: Iurie Leancă, Irakli Garibaşvili, Angela Merkel şi Arseni Iaţeniuk, Berlin, 28 mai 2014
De la stânga la dreapta: Iurie Leancă, Irakli Garibaşvili, Angela Merkel şi Arseni Iaţeniuk, Berlin, 28 mai 2014

Întâlnire cvadrilaterală la Berlin - premierii Moldovei, Ucrainei şi Georgiei discută cu cancelara Germaniei, Angela Merkel.



Cancelarul german Angela Merkel a spus că Georgia, Moldova și Ucraina trebuie să își poată alege singure direcția de politică externă fără presiuni externe și a salutat apropiata semnare de către Chișinău și Tbilisi a acordurilor de asociere la UE, ca și recenta semnare de către Kiev a părții politice dintr-un acord similar. Vorbind înaintea unei cine comune pe care o va avea la Berlin cu premierii moldovean, georgian și ucrainean, Merkel a spus că Germania este conștientă de problemele dificile pe care le au cele trei foste țări sovietice pe drumul integrării europene și a criticat „tendințele de destabilizare puternice mai ales din Ucraina, dar și din Moldova”. Premierii Iurie Leancă, Irakli Garibașvili și Arseni Iațeniuk se află în Germania cu ocazia decernării premiului Carol cel Mare al orașului Aachen, unul din simbolurile integrării europene.

Este greu să găsești o țară europeană care ne-ar fi sprijinit mai mult decât Germania și e greu să găsești un lider care ne-ar fi susținut mai mult decât doamna Merkel. Aceasta a declarat premierul Iurie Leancă, după întâlnirea din această seară cu cancelarul german. Șeful guvernului de la Chișinău a amintit că Moldova se află la o cotitură extrem de critică a istoriei tânărului stat și că îi este foarte recunoscător doamnei cancelar pentru puternicul mesaj de susținere pe care l-a transmis, din nou, și în această seară, și pentru angajamentul pe care îl manifestă Germania.

Permierul Iurie Leancă şi cancelara Angela Merkel la summitul de la Vilnius, 29 noiembrie 2013
Permierul Iurie Leancă şi cancelara Angela Merkel la summitul de la Vilnius, 29 noiembrie 2013
Iar mesajul domnului Leancă a fost că Moldova va rămâne fermă în alegerea sa europeană. Integrarea europeană, așa cum zice premierul, este în interesul vital al țării care a trecut prin 20 de ani de declin, stagnare și izolare, undeva între Vest și Est, iar integrarea europeană este singura cale de modernizare.

Domnul Leancă a mai precizat că, în mai puțin de o lună, Moldova va mai semna Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Iar prevederile acestuia corespund pe deplin tuturor acordurilor semnate cu CSI și Federația Rusă, inclusiv în ceea ce privește zona de liber schimb comercial sau libera circulație. Nici ca intenție, nici ca efect, prevederile Acordului de Asociere nu constituie o alternativă, o substituire a relațiilor Chișinăului cu Moscova.

Acum câteva minute, la Berlin, domnul Leancă a mai spus că renunțarea la integrarea europeană nu poate fi o opțiune. Orice fel de compromis pe seama integrării europene, în vederea unor soluții provizorii, de deescaladare a situației în regiune, vor însemna, de fapt, așa cum spune el, sacrificarea viitorului Moldovei.

Apelul premierului moldovean către partenerii europeni este următorul: „Dacă Moldova, aşa mică cum este, poate fi fermă în angajamentul său de integrare europeană, cu siguranţă, marea Uniune Europeană poate face la fel!”.

Șeful executivului de la Chișinău a mai spus că, într-o jumătate de an, cetățenii Moldovei vor trebui să facă o alegere între o opoziție înverșunată antieuropeană a comuniștilor sau o politică pro-europeană hotărâtă, dar care ține cont de bune relații cu Rusia și Comunitatea Statelor Independente. Domnul Leancă se arată convins că cetățenii Moldovei știu că renunțarea la parcursul european înseamnă că se va da înapoi, iar Uniunea Europeană este singura alegere pentru a merge înainte spre un viitor mai bun.

Moldova va fi fermă în demersul său european – a fost constatarea de final a premierului Iurie Leancă, făcută la Berlin, după dineul oferit de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
XS
SM
MD
LG