Linkuri accesibilitate

Cum vad moldovenii rezultatele alegerilor prezidenţiale din Ucraina


Cu microfonul Europei Libere pe străzile Chişinăului. Va schimba Poroşenko relaţia dintre Kiev şi Chişinău? Va influenţa rezolvarea chestiunii transnistrene?



Ce cred despre alegerile din Ucraina şi rezultatele lor moldovenii? Va schimba Poroşenko relaţia dintre Kiev şi Chişinău? Va influenţa rezolvarea chestiunii transnistrene, știind că Ucraina este parte a echipei de mediatori a conflictului, împreună cu Rusia şi OSCE? Întrebări adresate de Tamara Grejdeanu, la întâmplare, trecătorilor din centrul capitalei moldovene.

„Mă bucur că au avut loc alegerile în sfârșit, pentru că s-au făcut mari speculații. Dacă s-a ales, deja e bine și să ia aminte noul președinte că a declarat că se va strădui să fie liniște în regiunea Luhansk, Harkov, Donețk. Lumea de rând nu este vinovată. Principalul este să se așeze la masa de negocieri, să discute la rece și să găsească limbă comună ca cerul să fie liniștit și liber deasupra capului nostru, și oamenii să trăiască în prietenie, cei din Transnistria, cei din Ucraina, cei din Republica Moldova.”

„Când hoții vin la putere nu se schimbă nimic, dacă oligarhii vin la putere eu nu cred că o să se schimbe ceva.”

Europa Liberă: Relațiile moldo-ucrainene, cum ar trebui să evolueze?

„Ar trebui să evolueze spre bine, însă nu știu dacă se va schimba ceva în politica ucraineană. Ei trebuie să rezolve în primul rând problemele interne, și pe urmă să se gândească la relațiile ci țările vecine.”

„Evident vor începe să rezolve și problemele regionale care există, Transnistria este și pentru ei un pericol, și pentru noi, și pentru cei care sunt în jurul ei.”

„Mi-e indiferent.”

Europa Liberă: Pe plan regional ce se întâmplă, nu vă interesează?

„Mi-e indiferent.”

„Nu se vede lumină la capătul tunelului.”

Europa Liberă: Iată oamenii de acolo spun că au mers la vot, spunea că votează pentru pace, pentru liniște în regiune.

„Oamenii sunt manipulați și eu nu știu cum lumea, în genere, n-are părere. Nu e nimic legitim acolo. Puterea e venită ilegal, alegerile putem să le considerăm tot ilegale.”

„Indiferent cine este la putere, noi trebuie să îi susținem deoarece sunt vecinii noștri.”

Europa Liberă: Dar situația în țară s-ar putea stabiliza odată cu alegerea unui nou președinte?

„Nu, eu totuși cred că problema este Rusia și anexarea teritoriului. Indiferent cine este la putere, actuala problemă este anexarea teritoriului.”

„Despre relațiile moldo-ucrainene, să meargă împreună spre Europa. Știți, unde-i unul, nu-i putere. Unde-s doi, puterea crește. Așa zic eu, să meargă pe același drum.”

„E foarte bine că s-a ales un nou președinte. Poate o să fie pace și înțelegere, și Ucraina nu va fi destrămată. Și cu România, și cu Ucraina, și ci Rusia noi trebuie să fim prieteni.”

„Eu cred că va fi o stabilitate, de acum depinde cum se va poziționa președintele în raport cu occidentul, cu Rusia, rămâne de văzut. Politica aceasta din regiune depinde de țările mai mari, de Rusia, de occident și de America. După cum ele vor negocia și vor ajunge la un consens, așa va fi politica și stabilitatea în Ucraina. Eu nu cred că depinde acum de Ucraina ceva.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG