Linkuri accesibilitate

Va dejuca Ucraina planurile Rusiei? (Adevărul)„În anii propriilor lor procese de integrare, aflate abia la început, Ucraina şi Republica Moldova nu vor prinde cea mai fastă şi generoasă perioadă din istoria Uniunii Europene, iar orice ezitare sau pas greşit se va reflecta sporit in capitalele statelor membre şi la nivelul opiniei publice”, scrie Valentin Naumescu intr-o analiza publicata pe Contributors.ro, si care se incheie cu o intrebare tulburatoare: va urma ucrainizarea Uniunii Europene sau europenizarea Ucrainei? Cate putin din amandoua, este pronosticul lui Naumescu.

Si Dan Nicu se ocupa, in Adevarul, de semnificatia acestor alegeri prezidentiale din Ucraina. Ele ar insemna nici mai mult nici mai putin decat „garanţia existenţei naţiunii politice ucrainene în istorie”. Prin reusita de a alege un sef de stat, Ucraina ar putea dejuca planurile Rusiei, care ar fi dorit sa puna Ucraina in hamuri eficiente, ca sa o controleze. Dosarele regionale deschise cu Crimeea si cu regiunile din Est „ar trebui să-i asigure Moscovei, în viziunea decidenţilor ruşi, capacitatea de a obţine, în scurt timp, un nou regim fidel la Kiev”. Alegerile de la Kiev sunt insa importante si pentru Uniunea Europeana, arata Dan Nicu. Europa e practic obligata sa sustina Ucraina, sa o integreze, oricat de greu ar fi. Va fi nevoie de o noua politica externa europeana. In schimb, Uniunea Europeana are sansa sa redescopere o miza pierduta in euroscepticismul tot mai evident: „patriotismul european” (formula ii apartine comentatorului de la Adevarul).

Cele mai multe comentarii discuta insa alegerile europarlamentare din Romania, in care victoria apartine Partidului Social Democrat, aflat la guvernare. O victorie inselatoare - considera mai multi analisti. Procentul obtinut de PSD (inca neanuntat oficial, dar oricum sub 40%) si participarea slaba la vot trebuie sa-i fi desenat deja lui Victor Ponta mecanismul prin care ar putea pierde alegerile prezidentiale din noiembrie, considera Tatiana Niculescu-Bran, care scrie pe contributors.ro. Ea remarca declaratia facuta de liderul social-democratilor, la putin timp dupa inchiderea urnelor: „Armata româna, Biserica sunt valori care rămân valori tradiționale românești și trebuie să promovăm aceste valori pe care partidele de dreapta le-au uitat”. Potrivit comentatoarei, in aceasta fraza trebuie citita intentia premierului de a adopta, pentru scrutinul prezidential, un discurs in care „discursul și, eventual, ideologia altora” (a partidelor de dreapta, in speta) sa-i tina de cald „până trece puntea din noiembrie”.

România libera publica o analiza pe baza rezultatelor partiale ale europarlamentarelor (pentru care cetatenii romani din Republica Moldova au facut cozi interminabile la centrele de vot). Victoria apartine social-democratilor, dar e cu dus si intors. Procentele arata ca, daca partidele de dreapta s-ar uni pana la prezidentiale, ar cumula mai mult decat a castigat acum PSD-ul. De unde si insistenta cu care Victor Ponta ii invita pe liberali sa revina la guvernare, sa refaca, impreuna cu PSD, Uniunea Social-Liberala. Deocamdata, in Partidul National Liberal se consuma un teribil cutremur: presedintele Crin Antonescu isi prezinta demisia si, in acelasi timp, cheama la fuziunea cu Partidul Democrat Liberal (al treilea clasat). Ar fi inceputul unificarii dreptei si, in acelasi timp, premisa candidaturii lui Antonescu la functia de sef al statului. Invers, daca PNL raspunde chemarilor PSD si revine la guvernare, viitorul presedinte va fi Victor Ponta, arata aceasta analiza din România libera.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG