Linkuri accesibilitate

Bernd Fabritius: „pentru o apropiere de Kiev, nu de Moscova”


Impresiile unui observator din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, prezent la alegerile prezidențiale din Ucraina, la Odesa.



40 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, conduși de socialistul elvețian Andreas Gross, se află de la 23 mai în Ucraina pentru a observa derularea alegerilor prezidențiale. Cei 40 s-au alăturat misiunilor trimise și de OSCE și NATO, dar și câtorva experți ai Comisiei Veneția, care au verificat constituționalitatea scrutinului.

Deputatul german Bernd Fabritius
Deputatul german Bernd Fabritius
Alegerile s-a desfășurat în perfectă concordanță cu standardele democratice europene, ne-a declarat Bernd Fabritius, parlamentar german de centru-dreapta (CSU), membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

„Am observat alegerile prezidențiale din Ucraina. Primele zile am fost la Kiev și apoi în Odesa. Au fost alegeri aproape ideale. Nu am înregistrat nici o sesizare privind eventuale nereguli, deși am observat centre electorale în orașul Odesa și în împrejurimile acestuia. Am fost foarte plăcut impresionat de faptul că cetățenii au vrut să participe la aceste alegeri pentru a contribui la o stabilizare a țării.

Foarte important de precizat este că Odesa este un oraș unde populația este aproape sută la sută vorbitoare de limbă rusă. Intenția acestor oameni a fost ca prin votul lor să contribuie la unitatea Ucrainei, așadar o apropiere de Kiev și nu de Moscova.”

Potrivit politicianului german rata de participare a fost de peste 50%, mult mai mare decât se aștepta echipa de observatori. „În zonele vestice rata de participare a fost de peste 70% cu un procentaj pentru domnul Poroșenko de peste 80%. În Odesa, unde am fost chiar în ziua votului, rata de participare a fost de 50%, cu un procentaj pentru Poroșenko de 60%.”

L-am întrebat pe Bernd Fabrițius dacă situația din Odesa este încă încordată și dacă s-a simțit în siguranță în Ucraina.

„Alegerile s-au desfășurat ca o sărbătoare, nu am simțit că nu sunt în siguranță nici o clipă, nici măcar la sediul sindicatelor din Odesa, care a fost incendiat și unde pe 2 mai a avut loc acea tragedie. Nici acolo nu am perceput urme de tensiune în rândul populației,” ne-a mărturisit parlamentarul german.
XS
SM
MD
LG