Linkuri accesibilitate

Restanţele agenţilor economici la plăţile în bugetul public naţional (agora.med).Cotidianul „Adevărul” publică un reportaj de la secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, deschise pentru europarlamentare. Cetăţenii români din Republica Moldova au venit cu sutele la secţiile de vot încă de la primele ore. Au stat cuminţi la cozi, chiar şi câte patru ore, pe un soare dogoritor, doar să-şi facă datoria de cetăţeni, se arată în articol. Majoritatea celor cu care au vorbit jurnaliştii de la „Adevărul” îşi pun mari speranţe în viitorii eurodeputaţi români. Majoritatea oamenilor au declarat că-şi doresc să se simtă protejaţi faţă de provocările pro-ruseşti şi să se simtă mai aproape, şi din punct de vedere politic şi economic, faţă de Europa. Publicaţia aminteşte că la scrutinul europarlamentar din 2009, pe teritoriul Republicii Moldova au votat 1.400 de alegători.

Adevărul” mai publică opinia comentatorului politic Dan Nicu, care crede că actuala guvernare e ceea ce are Republica Moldova mai bun din tot răul existent. „Sunt mai buni decât comuniştii, pentru că, deşi folosesc în continuare aceleaşi scheme de îmbogăţire pe seama populaţiei, deşi instituţiile statului sunt capturate, totuşi există presa – puterea a patra, care a crescut în capacităţi şi importanţă, şi ar putea fi un generator al schimbării aici. Această guvernare oferă cel puţin o speranţă, în timp ce comuniştii erau doar autoritarism”.

Câte distincţii a conferit preşedintele Nicolae Timofti în doi ani de mandat, scrie „Ziarul Naţional”. Aşadar, potrivit publicaţiei, răspunsul este „peste o mie”. Printre cei care au primit cea mai mare distincție în stat din mâna lui Timofti se regăsesc și câțiva membri ai coaliției de guvernare: președintele PLDM Vlad Filat, președintele de onoare al PD Dumitru Diacov, dar și președintele PL Mihai Ghimpu. Singurul judecător care a primit „Ordinul Republicii” de la Nicolae Timofti este Ion Anton, un magistrat demisionat.

Restanţele agenţilor economici la plăţile în bugetul public naţional au însumat, la finele anului trecut, 1,6 miliarde de lei. Comparativ cu situaţia din 2012, restanţele la bugetul public naţional s-a majorat cu 141,4 miloane lei, relatează Agora.md, făcând trimitere la un raport al Ministerului Finanţelor. „Printre factorii care au dus la formarea restanţelor se numără neachitarea în termen a obligaţiunilor fiscale din cauza situaţiei precare la entităţile economice, precum şi eschivarea de la plată. O bună parte din agenţii economici nu dispun de patrimoniu sau este gajat, la unii activitatea este stopată, iar la alţii lipsesc persoanele cu funcţii de răspundere”, a declarat ministrul Finanţelor, Anatol Arapu la recenta şedinţă de Guvern.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG