Linkuri accesibilitate

Parlamentul european dominat în continuare de PPE și socialiști în ciuda succesului partidelor extremiste și populiste în alegeri


Partidele de extremă dreapta și de extremă stânga sunt pe cale să-și consolideze poziția în Parlamentul European în urma alegerilor încheiate duminică în toate țările Uniunii Europene. Sondajele la ieșirea de la vot sugerează că aceste partide își pot dubla aproape prezența și obține între 120 și 140 din cele 751 de locuri. Președintele Parlamentului European, social democratul german, Martin Schulz a spus că în spatele votului se ascunde dezamăgirea alegătorilor europeni.
„Este o zi proastă pentru Uniunea Europeană când un partid cu un program rasist xenofob și antisemit obține 24-25 la sută din voturi în Franța. Dar aceasta nu este singura țară unde au avut loc asemenea evoluții și Parlamentul European trebuie să se gândească serios la ce se află în spatele votului – o mare dezamăgire”, a spus Schulz.
În afară de Frontul Național din Franța, sunt pe cale să mai obțină câștiguri partidele extremiste din Grecia, Danemarca, Austria și Marea Britanie. Totuși, partidele centriste își mențin dominația. Partidul Popular European a rămas pe primul loc, iar pe locul doi - Alianța Progresivă a Socialiștilor și Democraților. În România pe primul loc s-a situat potrivit sondajelor alianța de la guvernare condusă de premierul social democrat Victor Ponta, cu 41%. Prezența la urne în întreaga Uniune Europeană a fost de 43.1%, un procent ușor mai ridicat decât la alegerile precedente.
XS
SM
MD
LG