Linkuri accesibilitate

Sergiu Ostaf: Petro Poroșenko este „un oligarh agreat de către Maidan şi de mişcarea de europenizare în Ucraina”


Petro Poroşenko vorbind jurnaliştilor după ce şi-a exprimat dreptul la vot, Kiev, 25 mai 2014

Petro Poroșenko s-a născut în sudul Basarabiei, în regiunea Odesa, la 10 kilometri de granița cu Republica Moldova.Miliardarul ucrainean Petro Poroșenko și-a revendicat victoria din primul tur la alegerile prezidențiale
Petro Poroșenko, noul președinte al Ucrainei
Petro Poroșenko, noul președinte al Ucrainei
ucrainene de duminică. Rezultatele Exit poll-urilor sugerează că Poroșenko a obținut cel puțin 55.9% din voturi. Vorbindu-le suporterilor la sediul său de campanie duminică seara la Kiev, Poroșenko a spus că primii săi pași vor fi îndreptați înspre oprirea războiului și haosului și restabilirea păcii în regiunile estice ale Ucrainei. Magnatul ciocolatei, cum i se spune datorită uzinelor sale de ciocolată Roshen, are o experiență bogată în structurile de conducere ale Ucrainei.

În vârstă de 48 de ani, Poroșenko a promis în campanie relații economice și politice mai strânse cu Occidentul, sfidând-ul pe liderul rus, Vladimir Putin. Dar va trebui să încerce și îmbunătățirea relațiilor cu o Rusie care a anexat Crimeea și este acuzată că ar încuraja separatiștii pro-ruși din regiunile estice Donețk și Luhansk.

Am discutat despre personalitatea, prioritățile și posibilitățile lui Petro Poroșenko cu apărătorul drepturilor omului, directorul centrului CREDO de la
Chișinău, Sergiu Ostaf, care a urmărit evenimentele din Ucraina.

L-am întrebat la început dacă viitorul președinte al Ucrainei va avea un handicap din cauză că în cele două regiuni estice controlate în mare parte de separatiștii pro-ruși alegerile au fost torpilate.

Sergiu Ostaf: „Cunoaştem că numărul alegătorilor din aceste două regiuni constituie aproximativ 3,5-4 milioane de voturi. Înţelegem că, potrivit datelor disponibile, de la 15% până la 20% din aceste persoane cu drept de vot au participat la alegeri. Desigur că este de două sau de trei ori mai puţin decât numărul de votanţi care au participat în alegerile prezidenţiale din 2010. Aceasta vorbeşte despre o dorinţă a oamenilor din această regiune să participe la vot, însă condiţiile în care s-au aflat aceste două regiuni nu au permis unei părţi importante probabil de cel puţin 30-40% să-şi expună punctul de vedere. Dar, per ansamblu, alegătorii dn aceste regiuni constituie mai puţin de 10% din totalul electoratului din Ucraina”.

Europa Liberă: Dar faptul că în aceste regiuni nu au avut loc alegerile peste tot poate servi drept argument pentru separatiştii pro-ruşi şi aliaţii lor să spună că „Poroşenko nu este preşedintele nostru, degeaba vine să ne împace”?

Sergiu Ostaf:
„Într-adevăr, această revendicare poate să existe. Dar ea ar fi fost indiferent ce președinte ar fi fost ales sau ce alegeri ar fi avut loc în Ucraina. Deci, este o poziţie din start declarată şi previzibilă a grupurilor sau mişcărilor separatiste în această regiune.

Este important faptul că s-a încercat organizarea alegerilor în această regiune şi a existat un flux important, de cel puţin 30-40% dintre oameni care vroiau să exprime votul. Aceasta oferă un grad de autoritate pentru preşedintele ales al Ucrainei, Poroşenko, în aceste regiuni.

În al doilea rând, înţelegem că în aceeste regiuni influenţa cea mai mare o are la momentul actual Partidul Comunist. Este un partid prezent şi în celelalte regiuni ale Ucrainei. Deci, până la urmă, aceasta oferă, deși cu anumite deficienţe, o cale de acces, o pistă de negociere, de discutare cu autorităţile publice locale, regionale din aceste regiuni, care nu susțin neapărat poziţia foarte controversată a liderilor separatişti.”

Europa Liberă: Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin este citat cu o declaraţie făcută vineri la Sankt-Petersburg, la un Forum economic, unde ar fi spus că Rusia va accepta rezultatele alegerilor şi va lucra cu noua administraţie de la Kiev. Credeţi că Poroşenko este un partener confortabil de dialog pentru Putin?

Sergiu Ostaf:
„Poroşenko, ca şi Putin, este un sportiv. A practicat judo ca şi Putin. Probabil că, din acest punct de vedere, sunt mai multe puncte comune chiar la nivel personal. Ambii sunt persoane cu influenţă şi cunosc cum funcţionează birocraţiile. Acesta este al doilea punct important. Poroşenko a avut multe funcţii guvernamentale, inclusiv de ministru al Afacerilor Externe. Chiar în perioada lui Ianukovici a existat o iniţiativă pentru a-l numi în funcţia de ministru al Economiei.”

Europa Liberă: Chiar a deţinut această funcţie de ministru al Economiei.

Sergiu Ostaf:
„Da. Aceste numiri în perioada lui Ianukovici, cunoscând cine este Ianukovici, nu se făceau fără o anumită consultare cu forţele importante din Federaţia Rusă. Prin urmare, în afară de această experienţă bogată de a înţelege cum funcţionează birocraţiile în Ucraina, cu siguranţă a avut contacte şi comunicare cu centrele de influenţă din Rusia. Deci, acesta este al treilea punct important care ar putea să ofere o platformă de convorbiri. Alta, sunt sigur, o constituie interesele economice pe care le are Poroşenko, inclusiv în Federaţia Rusă. Chiar dacă a avut anumite cu businessul în Federaţia Rusă, oricum acesta este un punct care oferă o platformă de comunicare suplimentară. Deci, acestea sunt punctele pozitive.”

Europa Liberă: Poroşenko a fost prezent tot timpul în viaţa politică din Ucraina, de la Kucima încoace. A fost şi şeful Consiliului Suprem de Securitate şi Apărare al Ucrainei, o vreme, în perioada preşedintelui Iuşcenko, care i-a botezat cele două fete. În acelaşi timp, Poroșenko a fost ministru al Economiei în guvernul preşedintelui Ianukovici. În acest guvern a dus o politică pro-europeană, fiind considerat cel care a împins înainte negocierile asupra Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Poroșenko a fost și primul vizat de sancţiunile impuse de Federaţia Rusă Ucrainei, astă toamnă, înainte de semnarea Acordului de Asociere. Din această perspectivă, cum credeţi că se poate dezvolta dialogul cu Rusia?

Sergiu Ostaf:
„Acestea sunt punctele care, cu siguranţă, reprezintă agenda de confruntare, agenda dificilă în ceea ce privește comunicarea lui Poroşenko cu administraţia de la Moscova, cu Putin. Poroşenko este, totuşi, o persoană care, cel puţin declarativ, în public, vorbeşte despre importanţa libertăţilor, a alegerii libere şi independente a Ucrainei vizavi de integrarea în spaţiul european. Există şi multiple exemple de comunicare strânsă cu NATO, iniațiative ale lui Poroşenko pentru integrarea Ucrainei în NATO. Desigur, aceste dimensiuni reprezintă o agendă de confruntare. Poroşenko, totodată, înţelege cum ar putea să echilibreze aceste puncte dificile şi orientarea foarte fermă a Ucrainei pe viitor în procesul de integrare europeană cu anumite oportunităţi pe care ar trebui să le valorifice atât Ucraina, cât şi Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Dar, în această privință, Poroșenko se deosebeşte de Victor Ianukovici?

Sergiu Ostaf:
„Poroşenko se deosebeşte de Ianukovici prin faptul că nu este controlat şi nu este influenţat determinativ de serviciile de securitate din Federaţia Rusă şi nu este un om al lui Putin, aşa cum a fost de fiecare dată prezentat Ianukovici.”

Europa Liberă: Consideraţi că Poroșenko are o personalitate suficient de puternică pentru a-şi impune voinţa în cele două regiuni din estul Ucrainei, controlate parţial de separatiştii pro-ruşi?

Sergiu Ostaf:
„În înţelegerea mea, nu doar autoritatea şi nu doar voinţa puternică vor fi determinante. Sunt factori complementari. Dar cel mai importantă este o abordare inteligentă, bazată pe înţelegerea celor întâmplate în aceste regiuni. Un exemplu în acest sens oferă Ihor Kolomoiski, care a reușit să controleze şi să asigure pacea în regiune Dnipropetrovsk. Dacă Poroşenko procedează la fel, împreună cu alte forţe de consolidare...”

Europa Liberă: Cu oligarhul Rinat Ahmetov?

Sergiu Ostaf:
„…Rinat Ahmetov este o forţă, deşi își pierde acum influenţa în aceste două regiuni. Vor trebui găsite modalităţi de comunicare directă cu poporul, să fie oferite anumite beneficii, soluţii pentru diverse categorii dezamăgite din aceste două regiuni pentru a recăpăta încrederea acestora în autorităţile centrale.”

Europa Liberă: Domnule Ostaf, Poroşenko este un magnat al ciocolatei, aşa i se spune datorită fabricilor Roshen pe care le are. Ahmetov tot este un oligarh al cărbunelui și oțelului de la Donețk. În Dnipropetrovsk s-a asigurat stabilitatea cu ajutporul lui Kolomoiski, tot un oligarh numit guvernator în acdeastă regiune de către guvernul interimar de la Kiev. Pe Maidan, însă, s-a protestat împotriva lui Ianukovici aproape în aceeaşi măsură în care s-a protestat împotriva sistemului oligarhic, corupt. Faptul că, după acest Maidan, unul dintre primii oligarhi ai Ucrainei vine la putere, ce semnal dă?

Sergiu Ostaf:
„Se pare că în Ucraina la momentul actual este imposibil să fie propulsate alte persoane în funcţii-cheie, importante. Poroşenko îmbină influenţa asupra resurselor mediatice (televiziunea Canalul 5 îi aparţine) și resursele economice. Pe de altă parte, Poroşenko s-a manifestat prin încercarea de a se implica direct în ceea ce s-a întâmplat pe Maidan, a finanţat şi a sprijinit puternic Maidanul și aceasta i-a oferit o credibilitate foarte mare şi o pistă de relansare în politică.

Se pare că o altfel de persoană de altă factură și cu o altă poziție în societate este imposibil să fie propulsată în funcţii importante în Ucraina. Şi această constatare vorbeşte despre starea lucrurilor în această ţară. Deci, este un oligarh care este agreat de către Maidan şi de către mişcarea de europenizare în Ucraina, un oligarh care cultivă libertatea şi pluralismul mass-media şi care pledează pentru o Ucraină europeană şi integrată în structurile europene. Aceasta i-a oferit şi șansa să fie ales în calitate de preşedinte.”

Europa Liberă: Ce evoluții anticipați în planul stabilizării Ucrainei și cel al depăşirii crizei economice care este foarte puternică?

Sergiu Ostaf:
„Prima soluţie, cea mai importantă, este impulsionarea dezvoltării economice în Ucraina. Şi în cazul acesta, cooperarea strânsă cu Statele Unite ale Americii și Germania, Uniunea Europeană ar fi extrem de importante. În cazul acesta deschiderea pieţelor europene pentru produsele Ucrainei va oferi, în primul rând, o perspectivă de stabilizare economică a ţării şi, într-o anumită perspectivă, de 2-3 ani, creştere.

A doua problemă, şi nu am spus că ar fi prima, este desigur situaţia din Doneţk şi Luhansk. Aici, cum am spus mai devreme, este important să existe mesaje țintite pentru diverse grupuri sociale. În mod conștient trebuie evitate aceste grupuri separatiste, pentru că ele, de fapt, nu vor fi actori de consolidare a ţării.

Deci, Poroşenko va trebui să găsească o soluție să transmită mesaje directe populaţiei dezamăgite, speriate şi dezorientate din această regiune. Aceasta ar fi a doua acţiune importantă.”

Europa Liberă: Faptul că există perspectiva stabilizării Ucrainei, diminuează riscurile de destabilizare în Republica Moldova?

Sergiu Ostaf:
„Cu venirea lui Poroşenko şi semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, şansele, oportunităţile pentru developarea unor scenarii foarte vulnerabile pentru Republica Moldova scad, din două perspective. Poroşenko este născut în Basarabia, în regiunea oraşului Bolgrad, și, se pare, vorbeşte şi româna. Deci, este o persoană care înţelege sensibilităţile din această regiune.

Când a fost șef al Suprem de Securitate şi Apărare al Ucrainei a luat în seamă serios problema Transnistriei. Din acest punct de vedere, securitatea regională va fi un punct pe agenda unor convorbiri apropiate cu autorităţile din Republica Moldova.

În al doilea rând, vulnerabilităţile exploatate de Federaţia Rusă în Ucraina, prin insurgenţă, prin intermediul mercenarilor și altor persoane care au reuşit să destabilizeze situaţia din Ucraina sunt lecții pe care autoritățile moldovene le vor învăța cu siguranță, având sprijinul necondiţionat oferit de noua conducere a Ucrainei.

Deci, riscurile pentru destabilizarea Republicii Moldova rămân, dar valorificarea acestora descreşte cu venirea lui Poroşenko la putere şi datorită poziţiei sale foarte ferme în ceea ce priveşte independenţa şi integritatea Republicii Moldova.”
XS
SM
MD
LG