Linkuri accesibilitate

Alegeri europene la Chișinău


Oamenii spun ca şi-au dat votul pentru viitorul lor european, pentru ca R. Moldova să devină membră a UE.



Alegători cu cetățenie română fac cozi la secțiile de vot deschise la Chișinău pentru alegerile europarlamentare. Ei pot vota la 8 secții deschise în Republica Moldova. Pentru cele 32 de locuri câte îi revin României, concurează cel puțin 11 candidați originari din Republica Moldova, inclusiv 5 care locuiesc permanent în stânga Prutului. Corespondenta Europei Libere, Tatiana Ețco a văzut sute de alegători adunați în orele dimineții la două din cele patru secții de vot din capitala moldoveană.

Am vizitat doua dintre cele patru sectii de votare de la Chisinau unde stateau la rind citeva sute de oameni. Am stat de vorba cu citiva dintre cei care stau la coada la sectia de vot de la Institutul Cultural Roman de pe strada Vlaicu Parcalab din Chisinau.

Unii dintre cei veniti sunt de prin raioane. Oamenii spun ca şi-au dat votul pentru viitorul lor european, pentru ca Republica Moldova sa devina membra a UE. Ei recunosc ca nu prea au fost informati, dar acest lucru nu i-a impiedicat sa isi exprime optiune electorale.

Iata citeva opinii: „Votul de astazi este cred unul crucial, foarte important pentru un viitor european pentru fiecare. Indiferent de opţiunile politice, cred ca participarea la vot este o responsabilitate civica şi vedeti si astazi ca avem persoane foarte multe care aşteapta în coada sa-i ajunga rindul şi să onoreze acest vot. Imi pare rau sa spun asta, dar nu i.am vazut pe candidatii din Republica Moldova proactivi, nu i-am vazut sa vina cu mesaje clare pentru populatie, sau cel putin sa-şi desfaşoare o campanie electorala, o campanie de convingere, sau cel putin de informare. Asta le-a lipsit" .

„Nu ma reprezinta din listele care sunt decit prima persoana. Daca ar fi sa votez o lista din primele persoane inscrise in cursa electorala m-as simţi cumva reprezentată. In rest, votul pe care o sa-l dau este pentru un partid nou, dar nu votez anume pentru ca reprezentatul sa fie de aici, apoi inscris pentru o lista de acolo. Nu, nu neapărat. Nu cred ca lucru asta contează."

„Speram si credem că acesti deputati din Parlamentul European ne vor vota aderarea noastra la Uniunea Europeana. Pentru ca se preconizeaza după rotatie ca, în anul 2019, România sa fie presedintele de la conducerea Uniunii Europene, şi a conducerii tuturor activităţilor si speram că vom fi şi noi in familia lor".

Previous Next

XS
SM
MD
LG