Linkuri accesibilitate

Reportaj de la Cervonîi Rozseleneț, Velichii Dalinik și Odesa.

Cu ocazia alegerilor prezidențiale ucrainene, corespondenta Europei Libere, Tamara Grejdeanu a mers la Odesa. Orașul port de la Marea neagră a fost la începutul lunii scena unor violențe între activiști pro-ruși și ucraineni soldate cu zeci de morți. Tamara Grejdeanu relatează că a găsit o atmosferă liniștită la Odesa azi dimineață. Pe drum, a discutat cu alegători și din alte localități.

Una din localitățile pe care am vizitat-o în apropiere de granița cu Republica Moldova este Cervonîi Rozseleneț. În orele dimineții, alegătorii, fie că se îndreptau deja spre secția de votare, fie că își vedeau de treburile casnice, ne-au spus că așteaptă de la alegeri pace și libertate. Mulți și-au exprimat speranța că, participând astăzi la alegeri, vor contribui cumva la oprirea războiului. Cea mai mare dorință pe care și-au exprimat-o în discuțiile cu noi este să trăiască în liniște. La Cervonîi Rozseleneț, am discutat și cu cetățeni ucraineni care spun că nu vor participa la vot. Nu pentru că nu și-ar dori schimbări, ci pentru că nu mai au încredere în politicieni.Într-o altă localitate, la Velichii Dalinik (Velykyi Dal’nyk) au fost deschise mai multe secții de vot pentru că sunt așteptați aproximativ 12 mii de alegători, inclusiv din sate învecinate. Am discutat cu câțiva alegători la ieșirea de la vot. Mi-au spus că Euromaidanul i-a făcut pe mulți din ei, pe mulți cetățeni ucraineni să devină mai uniți, le-a schimbat atitudinea față de patriotism și acum sunt mai motivați să lupte pentru libertate. La secțiile de votare pe care am reușit să le vizităm am văzut polițiști care asigură ordinea și de la care am aflat că oamenii au venit la vot în număr mare chiar de la deschidere, fără să se fi înregistrat incidente”.

La Odesa, am găsit o atmosferă liniștită. Oamenii își văd de treburile lor. Unii se primblă, merg pe biciclete. Am remarcat totuși că majoritatea magazinelor sunt închise.

La o secție de vot din centrul orașului, oamenii continuau să vină în număr mare la orele amiezii. Pentru a primi buletinul de vot, trebuie să stea la coadă. Locuitorii Odesei aleg nu doar președintele Ucrainei, ci și primarul propriului oraș. Ar trebuie să primească două buletine de vot. Unii se plâng că au primit ori un buletin, ori altul, dar nu pe amândouă. Scriu reclamații.

XS
SM
MD
LG