Linkuri accesibilitate

Ce ecouri are criza ucraineană în comunitatea intelectualilor slavi din Republica Moldova?


Un reportaj de Alla Ceapai cu ocazia Zilelor Scrisului şi Culturii Slave, care au loc zilele acestea în 12 raioane din R. Moldova.

Reprezentanţii asociaţiilor obștești ucrainene şi ruse spun că evoluţiile din Ucraina nu au dezbinat unitatea comunităţii slave din Moldova. Ei recunosc însă că s-au produs anumite fisuri, făcând referinţă, în special, la recentul demers al preşedintelui Congresului Comunităţilor Ruseşti Valeri Klimenco. Este vorba de scrisoarea adresată preşedintelui interimar ucrainean în care Valeri Klimenco şi-a exprimat intenţia de a trimite un detaşament de voluntari în susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei. Iată ce ne-a spus Valeri Klimenco:

„Această nu este doar poziţia mea, e poziţia susţinută de toţi membrii organizaţiei noastre, care numără mii de etnici ruşii, dar şi un număr impunător de etnici ucraineni.”

Nici o altă asociaţie de etnici ruşi şi ucraineni nu a susţinut însă demersul lui Klimenco, mi-au spus liderii mai multor organizaţii, printre care şi preşedinta comunităţii ruse din Moldova Ludmila Laşcionova. Ea spune că un asemenea demers nu a avea cum să fie susţinut, chiar dacă în rândul etnicilor ruşi criza ucraineană este văzută diferit:

„Majoritatea organizaţiilor de etnici ruşi nu au susţinut acest demers, care este unul mai mult decât straniu. Este vorba de treburile interne dintr-un stat vecin şi trimiterea unor detaşamente este pur şi simplu inadmisibil. Oamenii cu multă înţelegere privesc situaţia din Ucraina şi optează pentru o clarificare paşnică a tuturor divergenţelor de opinii şi viziuni.”

Dar iată ce mi-a spus preşedintele de la Societatea Ucraineană Alexandr Maistrenco:

„Acest demers nu ne-a supărat, dar pur şi simplu nu înţelegem asemenea iniţiative.”

Criza ucraineană a perturbat în oarecare măsură şi unitatea în interiorul comunităţii ucrainene din Moldova, întrucât viziunile diferă îmi spune Valentina Moraru, preşedinta comunităţii femeilor ucrainene din Moldova:

„Sunt opinii chiar foarte diferite. Influenţează foarte mult dezinformarea de la canalele de televiziune ruseşti. Oamenii sunt dezorientaţi. Etnicii noştri care anterior susţineau acţiunile lui Putin, acum îşi exprimă indignarea faţă de ceea ce se întâmplă în aşa zisele republici nerecunoscute, inclusiv în Lugansk. Nu toţi pot aprecia la rece situaţia. Se pare că tinerii înţeleg mai bine realitatea, iar bătrânii cad pradă dezinformării. Ucrainenii din Moldova sunt disperaţi şi dezorientaţi. Toţi cei cărora le pasă de soarta Ucrainei aşteaptă cu nerăbdare ziua alegerilor prezidenţiale. Sperăm că după alegeri situaţia se va stabiliza.”

Deşi indirect criza din Ucraina se face resimţită şi în cadrul manifestaţiilor ce au loc în această perioadă pentru a marca Zilele Scrisului şi Culturii Slave, îmi spune Şefa de direcţie de la Biroul Relaţii Interetnice, Ludmila Burlaca:

„Vedem cât de îngrijoraţi au devenit membrii organizaţiilor etnoculturale ucrainene. Nu le este uşor sufleteşte pentru că sunt compatrioții lor acolo. Ne străduim să discutăm că speranţa moare ultima şi că în timpul apropiat se vor soluţiona lucrurile şi organizaţiile etnoculturale să se înţeleagă între ei , să nu apară contradicţii. Să fie aşa cum ne-am deprins noi să-i vedem întotdeauna uniţi cu relaţii frumoase interetnice.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG