Linkuri accesibilitate

Ce este și cum funcționează Parlamentul European


Abstenționismul la aceste alegeri europarlamentare ar putea atinge un nivel record.



Alegătorii moldoveni cu cetățenie română vor putea participa duminică, la 8 secții de vot deschise în Republica Moldova, la alegerea Parlamentului European, care va avea un cuvânt mai puternic decât până acum la luarea deciziilor în Uniunea Europeană. Cum funcționează Parlamentul European și ce se poate aștepta de la aceste alegeri? Ne spune de la Bruxelles, Dan Alexe.

Tratatul de la Lisabona, care trebuia sa fie o „Constituție europeană", a sporit competentele Parlamentului european, transformându-l intr-un autentic for legislativ, teoretic la egalitate cu Consiliul, care e compus din șefii de stat si guvern din cele 28 de țări membre.

Noul Parlament va avea 751 de deputați, față de 764 actualmente. Unele țări, precum România, au pierdut câte un deputat, sau chiar 3 in cazul Germaniei, România coborând de la 33 la 32 de europarlamentari.

Nu există liste sau circumscripții transnaționale, alegerile se petrec așadar doar la nivel național, dar un cetățean al UE poate să candideze intr-o alta țară decat a sa daca locuiește acolo. Astfel, in Belgia, lista partidului FDF, Federaliștii Democrați Francofoni, e condusă de Cristina Coteanu, o fosta secretara de stat in România, care deține dubla cetățenie româno-franceză.

Țările au dreptul la un număr de deputați care reflectă teoretic importanța numerica a populației lor. Astfel, Germania trimite 96 de deputați, in vreme ce Estonia, Malta, Luxembourgul și Ciprul câte 6 fiecare... 6 fiind minimul.

In interiorul parlamentului, deputați nu sint însă grupați pe țări, ci pe familii politice. Principalele patru familii politice sint, ca in majoritatea țărilor la nivel național, crestin-democrații, socialiștii, liberalii si ecologiștii. Un grup politic are nevoie de un minimum de 25 de deputați proveniți din cel puțin 7 țări. Asta e pentru a impiedica, de pildă, doua formațiuni puternice, din doar două țări, să formeze singure un grup.

Grupurile politice primesc fonduri din partea Parlamentului pentru a-și acoperi cheltuielile de deplasare, de funcționare, precum și costurile generate de personalul folosit. Sumele primite variază în funcție de importanța grupului politic. Cel mai mare grup din Parlament, Partidul Popular European (PPE), a primit anul acesta 9,4 milioane euro. Unele grupuri mai mici au primit însă sub 400.000 euro.

Peste tot însă în alegeri se întâlnește o serioasă demobilizare a alegătorilor, iar abstenționismul la aceste alegeri ar putea atinge un nivel record până și în țările care votul e obligatoriu, care sînt Belgia, Luxembourg, Grecia și Cipru.

Sondajele indică un progres important al partidelor populiste atât de dreapta, cât și de stânga, alegătorii arătându-și, votând pentru aceștia, exasperarea față de prelungirea crizei și a măsurilor de austeritate.

Cu toate astea, partidele de tip clasic, de orientare centristă, vor obține in continuare, potrivit predicțiilor, circa 70% din mandate.

In sfîrșit, să mai spunem că salariul unui deputat european este de 7.500 de euro pe lună, indiferent din ce țară vine, și că mandatul este de 5 ani.
------------

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG