Linkuri accesibilitate

Statele Unite îl comemorează pe Harvey Milk activist gay asasinat în 1978


Harvey Milk la San Francisco
Harvey Milk la San Francisco

Un simbol al luptei pentru drepturile LGBT



Statele Unite au onorat joi memoria activistului gay asasinat Harvey Milk prin emiterea unui timbru cu efigia primului politician ales care și-a declarat deschis homosexualitatea în anii 1970 ai secolului trecut. Milk a fost asasinat în 1978 la locul de muncă, de către un coleg cu vederi conservatoare, la un an după ce fusese ales în Consiliul Municipal al orașului San Francisco.

Destinul lui Milk, devenit un simbol al luptei pentru drepturile LGBT, a fost imortalizat și în filmul Milk, nominalizat la premiile Academiei, cu Sean Penn în rolul principal.

La ceremonia de joi 22 mai de la Washington, ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a amintit că în lume sunt încă șapte țări care pedepsesc homosexualitatea cu moartea și a cerut Congresului să
Timbrul omagial emis de Poșta Statelor Unite
Timbrul omagial emis de Poșta Statelor Unite
grăbească adoptarea legislației anti-discriminare la nivel federal. Power l-a amintit și pe Michael Sam, sportivul care a devenit recent primul jucător profesionist de fotbal american care spune public că este gay.

Timbrul prezentat ieri la Washington, într-o clădire învecinată cu Casa Albă, cuprinde un portret în alb și negru al unui Milk zâmbitor, numele lui cu litere mari, și un fragment de steag LGBT în culorile curcubeului.
Nancy Pelosi, liderul democrat din Camera Reprezentanților, și-a amintit ieri că a fost prezentă la înmormântarea lui Harvey Milk, după ce el și primarul din San Francisco, George Moscone, fuseseră împușcați.




„M-am întrebat atunci: oare chiar acesta să fie sfârșitul? Dar acum îmi dau seama că acela a fost numai începutul impactului lui Milk asupra istoriei”, a spus Pelosi, adăugând că a emite timbre cu chipul unei personalități este ceva rar, iar Milk se numără printre cei care și-au câștigat cu siguranță aceste drept.

Membri ai familiei lui Milk prezenți la ceremonia de joi s-au declarat mândri și fericiți. „Statele Unite au parcurs de atunci un drum impresionant”, a spus Erik Milk, unul din strănepoții de frate ai activistului asasinat. „Poate că nu și-a imaginat niciodată că vom ajunge așa de departe”, a mai spus Erik.

Stuart Milk, președintele Fundației Harvey Milk, a spus la ceremonie că timbrul ar putea ajuta într-o măsură și drepturile gay-ilor din alte țări. „Când vom trimite scrisori și ilustrate prin țară și prin lume, unele dintre ele ar vor purta chipul unui om care și-a dat viața în lupta pentru drepturile omului, de dragul egalității tuturor minorităților și comunităților marginalizate”.

AFP amintește că este a doua onoare făcută de Casa Albă lui Harvey Milk, care a primit postum în 2009 de la președintele Barack Obama Medalia Prezidențială a Libertății.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG