Linkuri accesibilitate

Alegerile europene în Bulgaria


În faţa Parlamentului de la Sofia
În faţa Parlamentului de la Sofia

Ultimele sondaje arată un avantaj al dreptei conduse de ex-premierul și lider al partidului GHERB, Boiko Borisov.



Astăzi au început alegerile pentru Parlamentul European. Si moldovenii cu paşapoarte românesti vor putea vota la cele opt sectii de votare din Moldova, asemenea celor cu pașapoarte bulgărești. Despre alegerile europene in Bulgaria în relatarea corespondentului Europei Libere la Sofia.

Alegerile de la 25 mai pentru cele 17 locuri de deputați în Parlamentul European, ce-i revin Bulgariei, sunt privite drept un test pentru stabilitatea coaliției formată din Partidul socialist, fost comunist și Partidul etnicilor turci. Opoziția de dreapta a avertizat că va cere dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate în cazul în care cele două formațiuni aflate la guvernare vor trimite un număr mai mic de reprezentanți în parlamentul de la Strasbourg.

Ultimele sondaje arata un avantaj al dreptei conduse de ex-premierul și lider al partidului GHERB, Boiko Borisov. Acest avantaj va fi cu atât mai mare cu cât participarea la vot va fi mai mare.

Un loc central în campania electorală îl ocupă problemele interne. Principalele partide promit un grad mai mare de absorbție a fondurilor europene. În pofidă poziției negative a Comisiei Europene, liderul foștilor comuniști și președinte al Partidului socialiștilor europeni, Serghei Stanișev a anunțat apropiata lansare a proiectului „Southstream” prin care „Gazprom”-ul urmărește reducerea tranzitului de gaze prin Ucraina în direcția Europei centrale și de sud. Socialiștii sunt deciși să continuie realizarea cu compania rusă „Atomstroiexport” a proiectului nuclear „Belene”.

Ex-premierul Boiko Borisov promite la rândul său continuarea proiectelor de infrastructură înghețate din lipsa de bani de guvernul Plamen Oreșearski.

Nimeni însă nu-i poate egala la capitolul promisiuni pe ultranaționaliștii din partidul „Ataka”. Liderul acestuia, Volen Siderov, a adoptat o poziție prorusă, criticând atât stânga cât și dreapta pentru poziția lor proeuropeană în privința crizei ucrainene. Siderov a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu colaboratorii cei mai apropiați ai lui Putin. La campania ultranaționaliștilor au participat cunoscuți cântăreți ruși.
XS
SM
MD
LG