Linkuri accesibilitate

Eugen Caras: Acordul cu UE va duce şi la îmbunătățirea relațiilor comerciale cu Rusia


Şeful delegaţiei Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.Europa Liberă: Domnule ambasador, 27 iunie este data stabilită pentru semnarea Acordului de Asociere care include și Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Unii zic că ar fi o dată grăbită. Dumneavoastră ce credeți?

Eugen Caras: „Este o dată foarte potrivită. Este o dată care va permite Legislativului de la Chișinău să ratifice acest acord, înțeleg eu, până în vacanța de vară, ceea ce este, după mine, foarte bine. Într-adevăr, anterior se vorbea despre diferite perioade, până la sfârșitul mandatului actualei Comisii Europene care este către sfârșitul anului; se vorbea despre septembrie, ulterior. Iată Comisia Europeană, dar și statele membre au auzit apelul și solicitarea autorităților Republicii Moldova de a semna acest acord cât de curând posibil.

S-a făcut un efort instituțional important, semnificativ, în cadrul serviciilor Comisiei Europene, textul se pregătește pentru semnare pe 27 iunie, după cum ați menționat. Acesta este un efort instituțional aici, la Bruxelles, făcut, dar și statele membre au contribuit în măsura în care a fost necesitate pentru ca să grăbim această dată. Și eu cred că este, după cum ziceam, o dată foarte bună, foarte potrivită pentru noi.”

Europa Liberă: Semnarea acestui acord antagonizează relația dintre Chișinău și Moscova? Din partea Federației Ruse s-au auzit declarații precum că și consecințele după semnarea acestui acord ar putea să apară în relația moldo-rusă.
Eugen Caras
Eugen Caras
Eugen Caras: „Nu cred că acest acord este de natură să plaseze relațiile noastre cu Rusia pe un făgaș mai puțin prielnic. Eu cred că este ceva foarte firesc ca noi să semnăm acest Acord de Asociere cu Uniunea Europeană și, în același timp, să păstrăm o normalitate în relațiile cu Federația Rusă fie că este vorba de dialog politic, fie că este vorba de relații comercial-economice. Cel puțin, aceasta își dorește Chișinăul foarte mult, ca să păstrăm același nivel de dialog cu partenerii din Federația Rusă, să nu fie afectate relațiile noastre economice.

Se întâmplă să se facă diferite declarații cu caracter politic, le vedem în presă, dar sincer cred că interesul ambelor state este de a avea o relație sănătoasă și previzibilă, care să se construiască pe ceea ce există acum. Deci, să nu mergem pe formula de antagonizare, dar să mergem pe o formulă de cooperare și de beneficii reciproce pentru că implementarea acestui acord va conduce la îmbunătățirea relațiilor comerciale, inclusiv cu Federația Rusă. Dar lucrul acesta trebuie să fie acceptat, conștientizat și înțeles.”

Europa Liberă: Domnule Caras, dar pe înțelesul mătușii Maria și al moșului Ion, cum ar putea acest acord să contribuie la îmbunătățirea calității vieții și cum ar putea să crească economia țării cu peste 5%, așa cum se fac unele pronosticuri?

Eugen Caras: „În primul rând, urmare a acestui acord și implementării prevederilor acestuia, Republica Moldova și producătorii autohtoni din Republica Moldova vor avea acces la o piață de 500 milioane de persoane.”

Europa Liberă: Și are Moldova ce exporta pe această piață?

Eugen Caras: „Categoric are ce exporta. Deja sunt exporturi pe piața europeană. Aceste exporturi vor crește, lista produselor care vor fi exportate în Uniunea Europeană va crește pentru că va fi o liberalizare a acestui comerț cu Uniunea Europeană, vor fi bani direcționați, inclusiv bani europeni direcționați în diverse domenii de producere care, pe de o parte, vor asigura o calitate mai bună a produsului moldovenesc. Și aceasta va fi și o posibilitate de a exporta pe piața europeană, dar va fi și în beneficiul cetățeanului care va consuma un produs autohton mai calitativ.

Sunt convins că va crește și apetitul eventualilor investitori care să vină în Republica Moldova cu investiții noi, forța de muncă fiind relativ mai ieftină decât în Uniunea
Investitorii europeni vor fi interesați să vină pe piața noastră, să investească pentru ca ulterior aceste produse să fie exportate în UE, dar şi în Federația Rusă...
Europeană. Deci, este important să avem și forță de muncă calificată, și aceasta va fi o chestiune care va fi examinată în perspectivă. Investitorii europeni vor fi interesați să vină pe piața noastră, în Republica Moldova, să investească pentru ca ulterior aceste produse să fie exportate în Uniunea Europeană, inclusiv în Federația Rusă să fie exportate, ele fiind de calitate europeană, mai bună decât cea de acum.”

Europa Liberă: Dar se lasă loc pentru interpretări și unii zic că astfel Moldova ar putea să piardă piața estică sau, din contra, că nu mai există compatibilitate între a semna Acordul de Asociere și a avea Acord de Liber Schimb în spațiul CSI.

Eugen Caras: „Există o deplină compatibilitate între a păstra piața din Est și Zona de Liber Schimb care există în CSI, și participarea în cadrul Acordului de Asociere cu această Zonă de Liber Schimb, nu există absolut nicio divergență, nicio problemă în a combina aceste regimuri comerciale. Deci ceea ce spuneţi dumneavoastră este, poate sunt niște…”

Europa Liberă: Nu spun eu, spun unii.
Eugen Caras: „…interpretări tendenţioase, sunt nişte dorinţe voalate de alt ordin. Noi ar fi bine într-adevăr să operăm cu nişte reguli foarte clare. Ceea ce am negociat cu Uniunea Europeană sunt ghidate de regulile OMC-ului. Ceea ce avem în CSI sunt pe baza regulilor OMC, respectiv, nu există contradicţie.”

Europa Liberă: Deci, Organizaţia Mondială a Comerţului împacă şi Estul, şi Vestul?

Eugen Caras: „Categoric, pentru că principiile OMC-ului au stat la baza negocierilor atât pentru CSI, cât şi pentru Zona de Liber Schimb cu Uniunea Europeană şi, respectiv, nu poate fi nicio contradicţie, ba dimpotrivă, deci, este o convergenţă.”

Europa Libera: Domnule ambasador, dar dacă acordul nu va fi aplicabil în stânga Nistrului, aceasta înseamnă că anumite companii de acolo nu vor putea exporta pe piaţa Uniunii Europene, aşa cum au făcut-o până acuma?

Eugen Caras: „Regretabil, există această perspectivă. Uniunea Europeană a extins perioada până la sfârşitul anului 2015, până când agenţii economici din Transnistria
Agenţii economici din Transnistria pot exporta pe piaţa europeană în regim preferenţial, dar la un moment dat riscă dificultăţi...
pot exporta pe piaţa europeană în regim preferenţial, ceea ce este acum. Dar la un moment dat, dacă stânga Nistrului nu va fi cooperantă şi nu va dori să fie acoperită de această Zonă de Liber Schimb, atunci perspectiva este că agenţii economici de acolo riscă dificultăţi în a avea relaţii comerciale cu Uniunea Europeană, care vor fi avantajoase pentru ei. Și, din câte eu cunosc, agenţii economici din stânga Nistrului tocmai înţeleg lucrul acesta şi îşi doresc o acoperire de aceste prevederi ale acordului.”

Europa Libera: Justiţia ar fi o problemă mare pentru Republica Moldova. Demnitarii de la Bruxelles ne-au spus în această săptămână că ar exista anumite semnale, indicii că nu totul se îndeplineşte, nu se respectă aşa cum s-a scris în Strategiei naţionale de prevenire şi combatere a corupţiei, deşi asistenţă financiară pentru reforma în justiţie şi combaterea corupţiei continuă să se ofere Republicii Moldova. Ce se întâmplă, dacă anumite angajamente nu sunt respectate la capitolul combaterii corupţiei?

Eugen Caras: „Este adevărat. Interlocutorii europeni ne atrag atenţia că sunt lucruri care trebuie duse până la capăt: reforma în justiţie; trebuie să avem un scor mai bun în combaterea corupţiei, dar, în acelaşi timp, după cum aţi şi remarcat, există fonduri europene pentru aceste lucruri. Răspunsul este simplu: în cazul în care Republica Moldova nu reuşeşte să implementeze unele reforme, aceşti bani, eventual, nu vor fi daţi Republicii Moldova şi lucrul acesta este foarte clar. Vedem că Republica Moldova primeşte bani europeni pentru aceste domenii, pentru aceste dosare.

Există o înţelegere la Bruxelles că lucrurile se mişcă într-o direcţie bună. Mai rămân restanţe, mai rămân lucruri care trebuie îndeplinite atât în domeniul reformei justiţiei,
Există o înţelegere la Bruxelles că lucrurile se mişcă într-o direcţie bună, deşi mai rămân restanţe...
cât şi în combaterea corupţiei, în lupta împotriva corupţiei, dar ceea ce am auzit, inclusiv pe data de 15 mai la reuniunea între, pe de o parte Comisia Europeană, de cealaltă parte, Guvernul Republicii Moldova, tendinţa este una pozitivă. La Chişinău, şi nu numai la Chişinău, dar în toată ţara lucrurile se schimbă înspre bine.”

Europa Libera: Asta cine spune?

Eugen Caras: „Asta spune Comisia Europeană. Şi aceşti bani vor continua să fie acordaţi Republicii Moldova pentru a implementa reformele în aceste domenii.”

Europa Libera: Rezultatele alegerilor europarlamentare de duminică ar putea să schimbe atitudinea UE faţă de Moldova, faţă de Parteneriatul Estic?

Eugen Caras: Eu cred că atitudinea faţă de Republica Moldova este una foarte bună, foarte pozitivă şi ea va continua să fie şi după alegerile parlamentare din Uniunea Europeană. Să vedem care va fi rezultatul tradus în mandate, dar ceea ce sugerează sondajele este că oarecum cele două partide importante din Parlamentul European îşi vor menţine o cotă importantă şi semnificativă. Eu cred că noi putem beneficia de acelaşi sprijin şi după votul din săptămâna curentă.”

Europa Libera: Şi pentru că acest parcurs european nu a ajuns să fie o idee naţională în Republica Moldova, modernizarea ţării înseamnă europenizarea statului şi invers, europenizare înseamnă modernizare, aşa ca ă fie clar tuturor cetăţenilor?

Eugen Caras: „Cred că nu sunt de-acord cu dumneavoastră, că integrarea europeană n-a reuşit să ajungă o idee naţională…”

Europa Libera: Păi, comuniştii spun una, socialiştii spun cu totul alta: Uniunea Vamală este cel mai convenabil parcurs pentru Moldova…

Eugen Caras: „Avem pluralism într-o ţară democratică care este Republica Moldova. Partidele sunt inclusiv în campania electorală sau se îndreaptă spre campania electorală. Dar la modul serios, eu cred că sunt toate premisele să spunem că integrarea europeană este în devenire o idee naţională în Republica Moldova şi este o idee naţională tocmai pentru că va aduce modernizarea şi europenizarea ţării.

Noi vrem să modernizăm ţara, apropiindu-ne de UE, aducând acasă servicii calitative europene şi, iată, cetăţenii călătoresc fără impedimente în spaţiul european acum, în
Noi devenim mai europeni, ne apropiem de UE, vom avea o piaţă comună, viaţa se va schimba în bine pentru cetăţean...
zona Schengen. Noi devenim mai europeni, ne apropiem de Uniunea Europeană, vom avea o piaţă comună, viaţa se va schimba în bine pentru cetăţean. Este adevărat, nu se schimbă imediat, momentan, este un proces care include şi schimbarea mentalităţii cetăţeanului, dar şi a unor lucruri foarte simple, începând de la aceea că să fie şi un produs mai calitativ în Moldova şi un serviciu pe proporţii, dacă vreţi, chiar şi atitudinea între cetăţean şi instituţiile statului să fie una europeană şi să se vorbească, şi să se acţioneze europeneşte.”

Europa Libera: Dar cât de mult ar ajuta Republicii Moldova şi cetăţenilor ei, dacă totuşi despre perspectiva europeană s-ar spune foarte clar că exista cinci sau zece ani până când Moldova ar putea să devină membru al UE?

Eugen Caras: „Eu cred că este foarte importantă această perspectivă europeană. Există discuţiile care există. Există poate cadrul instituţional care există, deci, Parteneriatul Estic că nu este văzut, nu este perceput ca o politică de extindere, de
E foarte important ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, Republica Moldova să aibă o perspectivă europeană, exprimată clar de către UE...
lărgire a Uniunii Europene, dar dincolo de aceste realităţi şi de discuţiile care sunt, acum, e foarte important că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, Republica Moldova, totuşi, să aibă o perspectivă europeană, exprimată clar de către UE, care nu trebuie să descurajeze populaţia, ba, dimpotrivă, va mobiliza şi va motiva, va contribui la aceea ca integrarea europeană să devină într-adevăr o idee naţională, pentru că atunci va fi foarte clar care este orizontul de aşteptare, care este orizontul de planificare a acţiunilor autorităţilor, dar şi ale cetăţeanului.”
XS
SM
MD
LG