Linkuri accesibilitate

Rusia şi China au definitivat Acordul de livrare a gazelor naturale ruse


Preşedintele rus Vladimir Putin (stânga), şeful Gazprom-ului, Aleksei Miller (centru) şi preşedintele corporaţiei naţionale chineze Petroleum, Zhou Jiping, după semnarea acordului la Shanghai, 21 mai 2014
Preşedintele rus Vladimir Putin (stânga), şeful Gazprom-ului, Aleksei Miller (centru) şi preşedintele corporaţiei naţionale chineze Petroleum, Zhou Jiping, după semnarea acordului la Shanghai, 21 mai 2014

Gazprom-ul va livra Chinei 38 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, timp de 30 de ani, începând cu 2018.



Rusia și China au ajuns la înțelegere asupra unui îndelung negociat acord de livrare a gazelor naturale rusești pe piața chineze timp de 30 de ani. Dacă se va implementa cum se planifică, din 2018, acordul ar ajuta Rusia să-și diversifice piața. Dar volumul de gaze rusești rezervat Chinei rămâne de trei ori mai mic decât livrările rusești către Europa. Corespondentului Europei Libere, Luke Johnson, a examinat implicațiile și consecințele înțelegerii.

Concernul rus Gazprom și Corporația Națională Chineză Petroleum au negociat acordul timp de peste un deceniu. Negocierile cele mai intense au avut loc în ultimele două zile, când China a fost vizitată de președintele rus Vladimir Putin. Liderul rus are nevoie de succese la est într-o perioadă de mari tensiuni cu Occidentul, inclusiv în domeniul livrărilor de gaze.

Agenția Reuters crede că Vladimir Putin va folosi fără îndoială întoarcerea cu fața spre China pentru a transmite un avertisment Europei că Rusia nu va mai depinde în curând exclusiv de consumatorii europeni.

Memorandumul încheiat la 21 mai, în marginea vizitei liderului rus la Shanghai, prevede că Gazprom-ul va livra Republicii Populare 38 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, timp de 30 de ani, începând cu 2018. Până atunci trebuie construit sistemul de conducte. Președintele Vladimir Putin a precizat că Rusia ar trebui să investească 55 de miliarde de dolari, iar China 20 de miliarde. Începerea livrărilor poate fi amânată, dacă apar divergențe între părți.

Prețul gazelor pare să fi fost un subiect fierbinte la negocieri, dar detaliile nu s-au dat publicității oficial. Șeful Gazprom, Alexei Miller a spus că prețul este „secret comercial", dar a estimat valoarea totală a afacerii la 400 de miliarde de dolari. Presa rusă a speculat că ar fi vorba de 350-380 de dolari mia de metri cubi de gaze. Reuters a calculat că este un preț comparabil cu cel plătit de majoritatea importatorilor europeni.

Clifford Gaddy este cercetător superior la Brookings Institution, un centru de analize american și este specializat în economia rusă. El a spus Europei Libere că alte componente ale acordului sunt mai importante decât cifrele pe care le-ar conține. „Ar avea sens să analizăm prețul gazelor, rata dobânzii la un împrumut, mărimea împrumutului sau plăților preliminare numai dacă am cunoaște toată gama prevederilor acestei afaceri gigantice”.

Gaddy spune că însemnătatea politică a înțelegerii pentru ruși este evidentă, dar aceasta nu înseamnă neapărat că implică pentru ei costuri mari. „Este clar că rușii sunt presați mai tare să încheie acordul. Și-l doresc și pentru propagandă, și pentru atingerea scopului concret de diversificare și reducere a dependenței de Occident. Dar aceasta nu înseamnă că acordul nu-i corect. Nu înseamnă neapărat că chinezii îi strâng cu ușa. Iar dacă ar fi așa, dacă ar exista un preț suplimentar pe care să-l plătească rușii, înseamnă că este un preț pe care sunt dispuși să-l plătească pentru că asta-i important acum pentru ei”.

Ce efecte poate avea acordul cu chinezii asupra livrărilor de gaze rusești în Europa și Ucraina? Nu vor exista efecte directe. Gazpromul spune că gazele pentru China vor proveni mai ales de la două zăcăminte din Siberia de Est, care încă nu sunt exploatate din plin și nu sunt conectate la rețeaua de conducte de export. Livrările rusești către europeni au astăzi ca surse zăcăminte din Siberia de Vest.

Dar efectul propagandistic poate fi mai mare, crede expertul de la Brookings Institution. „De aceea cred că rușii își doresc să poată face anunțul că au încheiat cu chinezii o tranzacție gigantică”, spune Clifford Gaddy. „Rușii - crede el - le vor putea spune acum europenilor și occidentalilor: nu mai suntem așa de vulnerabili în fața sancțiunilor voastre care ne amenință sectorul energetic”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG