Linkuri accesibilitate

Vladimir Voronin are experienţă politică şi încearcă să manevreze între opţiunile Uniunii Europene şi Uniunii Vamale (Ziarul Naţional)


Ucraina are nevoie de un Ataturk, ca să poată renaşte, iar dacă nu-l va avea, va trebui să moară (Ziarul de Gardă)



Editorialistul Victor Ciobanu scrie pe pagina electronică a „Ziarului Naţional” că liderul PCRM, Vladimir Voronin, are experienţă politică şi încearcă să manevreze între opţiunile Uniunii Europene şi Uniunii Vamale. Insistă pe pionierat în procesul de integrare europeană, ceea ce este adevărat. Și lasă de înțeles că, dacă era la guvernare, ar fi semnat Acordul, doar că l-ar fi negociat mult mai bine. Ceea ce (fie și ipotetic) nu poate fi exclus, notează autorul. Victor Ciobanu i se adresează direct liderului PCRM. „Vă dăm dreptate, Vladimir Nicolaevici. Ați fost primii care ați inițiat procesul. Și meritați toată considerația pentru asta. Doar că ar trebui să spuneți clar că sunteți pentru integrarea în UE. Și să promiteți alegătorilor că știți mai bine decât actuala guvernare cum să ne aduceți în Europa. Și că, dacă veți reveni după alegeri la guvernare, veți continua cursul proeuropean”, este mesajul editorialistului.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrare Europeană, Natalia Gherman, a acordat un interviu pentru postul de radio german Deutsche Welle preluat de postul de televiziune Publika TV. Oficialul a menţionat că Moscova susţine Partidul Comuniştilor şi cel al Socialiştilor din Moldova, iar în schimb le cere să promoveze integrarea în Uniunea Euroasiatică. Ministrul a mai adăugat că opoziţia îşi construieşte strategia electorală pe model alternativ de integrare şi anume optează pentru atragerea Moldovei în Uniunea Euroasiatică.

Portalul „Tribuna” o citează pe reprezentanta Tiraspolului, Nina Ştanski care a declarat în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune Euronews că semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană „în condiţiile ignorării opiniei şi poziţiei Transnistriei”, este „un pas prematur şi iresponsabil”. „Acest Acord este unul politic, nu economic. Dacă ar fi fost economic, ar fi luat în calcul interesele Transnistriei. Nu veţi găsi în Acord nici un punct care s-ar fi referit la interesele republicii noastre”, a declarat ea.

Portalul ABC News a preluat declaraţiile vicepreşedintelui american Joe Biden făcute la Bucureşti în cadrul întrevederii cu preşedintele României, Traian Băsescu. „Suntem alături în sprijinul suveranității Moldovei, integrității teritoriale, dezvoltării democratice și aspirațiilor ei europene”, a spus vicepreședintele american. De asemenea, Joe Biden a mai declarat că dacă Rusia va „submina” alegerile care vor avea loc duminică în Ucraina, Statele Unite sunt hotărâte să aplice sancţiuni mai dure.


Ion Preaşca scrie în „Adevărul” că circa 60 de bariere noi urmau să fie montate la trecerile la nivel cu calea ferată, scopul fiind reducerea numărului de accidente rutiere şi sporirea siguranţei în aceste intersecţii. 20 de milioane de lei au fost alocate anul trecut din Fondul Rutier, dar proiectul aşa şi nu a demarat, potrivit sursei. Cu toate acestea, jumătate din sumă a fost deja cheltuită.


Agenţia de ştiri IPN îl citează pe Eckart Stratenschulte, directorul Academiei Europene din Berlin, care a declarat în cadrul unor dezbateri publice de la Chişinău că Republica Moldova prezintă interes pentru Uniunea Europeană, deoarece prin exemplul acesteia se încearcă să se demonstreze că este posibilă reformarea unui stat. Potrivit IPN, Eckart Stratenschulte a menţionat că Parteneriatul Estic nu a fost unul de succes în fiecare caz. „Nu s-a reuşit implicarea Belarusului, Azerbaidjan nu s-a arătat interesat de politicile UE, Armenia – sub presiunea externă din partea Rusiei a refuzat să continue apropierea de UE. Cât ţine de Ucraina, situaţia este incertă din cauza problemelor din acest stat. Acum UE contează doar pe succesele Moldovei şi Georgiei”, a declarat Eckart Stratenschulte.


Victor Moşneag revine în „Ziarul de Gardă” la dosarele penale ale judecătoarei Elena Roibu din Criuleni, acuzată de luare de mită, şi Dorin Coval de la Căuşeni care anul trecut ar fi fost prins cu mită sub formă de tichete de benzină şi motorină. „Cei o mie de euro găsiți de ofițerii și procurorii anticorupție acasă la judecătoarea Elena Roibu, în octombrie 2013, au fost, de fapt, un împrumut pe care avocata Mostovoi-Filimancov îl avea către aceasta. Cel puțin asta putem deduce că încearcă să demonstreze avocații celor două inculpate prin audierea unui nou martor în cadrul acestui dosar. În dosarul judecătorului Coval, de la Căușeni, au fost audiați, în două zile consecutive, alți cinci martori, inclusiv fosta grefieră a magistratului”, notează autorul.


Un Ataturk pentru Ucraina”, este titlul editorialului semnat de Petru Grozavu în „Ziarul de Gardă”. „Kievul, având în stăpânire „cel mai mare stat din Europa”, a crezut că poate orice. Şi a ajuns unde a ajuns. Nu știu dacă e cazul ca comunitățile românești din Sudul și Nordul Basarabiei, Nordul Bucovinei și Ţinutul Herței să meargă acum pe varianta Rusiei. Sau a Ungariei. Dar nici pe cea a Ucrainei de până acum nu mai pot rămâne. S-a ajuns la şerbie politică. E un fel de Siberie, alta decât cea de după 1940, dar Siberie. Pe 25 mai, Ucraina are de ales un nou preşedinte. Dacă nu va fi și un președinte al minorităților, fără rost aceste alegeri. Ucraina are nevoie de un Ataturk, ca să poată renaşte, iar dacă nu-l va avea, va trebui să moară”, notează autorul.

XS
SM
MD
LG