Linkuri accesibilitate

Predicțiile pentru grupuri și alianțe în viitorul Parlament European


În curtea interioară a Turnului de la Strasbourg al Parlamentului European, 15 aprilie 2014

350 de milioane de europeni vor merge la vot între 22-25 mai pentru a alege cei 751 de membri ai Parlamentului European pentru următorul mandat de 5 ani.
Sondajele indică un progres important al partidelor populiste atât de dreapta, cât și de stânga, alegătorii arătându-și, votând pentru aceștia, exasperarea față de prelungirea crizei și a măsurilor de austeritate.

Cu toate astea, partidele de tip clasic, de orientare centristă, vor obține in continuare, potrivit predicțiilor, circa 70% din mandate.

REGULILE FORMĂRII GRUPURILOR POLITICE

Pentru a putea avea influență și pentru a beneficia de fondurile de funcționare ale parlamentului, partidele naționale trebuie să formeze grupuri politice în interiorul Parlamentului. Un grup politic are nevoie de un minimum de 25 de deputați proveniți din cel puțin 7 țări. Asta e pentru a impiedica, de pildă, doua formațiuni puternice, din doar două țări, să formeze un grup.

Doar grupurile care au peste 40 de membri pot prezida o comisie parlamentară, iar pentru comisiile mai importante se cere un număr și mai mare de membri.

Grupurile politice primesc fonduri din partea Parlamentului pentru a-și acoperi cheltuielile de deplasare, de funcționare, precum și costurile generate de personalul folosit. Sumele primite variază în funcție de importanța grupului politic. Cel mai mare grup din Parlament, Partidul Popular European (PPE), a primit anul acesta 9,4 milioane euro. Unele grupuri mai mici au primit însă sub 400.000 euro.

POSIBILE ALIANŢE POLITICE Actualul Parlament European are 7 grupuri politice transnaționale și un număr de neafiliați și mici formațiuni ce nu formează un grup.

Dintre partidele tradiționale, centriste, este limpede că următoarele vor continua :

- Partidul Popular European (PPE, creștin-democrații, centru-dreapta)
- Alianța Socialiștilor și Democraților (S&D, centru-stânga)
- Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE, centru)
- Greens (ecologiștii, centru-stânga)

Se anticipează că ordinea importanței grupurilor va rămâne aceeași, ba chiar și importanța numerică a primelor două, PPE și socialiștii, ar putea rămâne neschimbată, in vreme ce liberalii și ecologiștii vor pierde un important număr de scaune în favoarea votului de protest.

ÎN DREAPTA ȘI EXTREMA DREAPTĂ:

- Europenii Conservatori și Reformiști (ECR), dominați de britanici. Premierul britanic David Cameron ar putea pierde șefia grupului dacă Tories (Conservatorii săi) vor obține un scor prea scăzut. Există chiar riscul ca grupul să se dezintegreze, situație in care ar putea să se alieze, pentru a obține un număr suficient de scaune, cu Partidul pentru Independența Marii Britanii (UKIP al lui Nigel Farage) sau cu nou-formata Alianță pentru Germania.
Prognozele VoteWatch CIC
Prognozele VoteWatch CIC
- Alianța Europeană pentru Libertate (European Alliance for Freedom, EAF) pe care Frontul Național al lui Marine Le Pen ar putea s-o formeze cu partidul lui Geert Wilders din Olanda și cu alte partide din Austria, Belgia, Olanda, Suedia și Lituania.

- Europa Libertății și a Democrației (Europe of Freedom and Democracy, EFD), pe care ar vrea să o formeze UKIP a lui Niger Farage.

- Neafiliații, care ar putea fi deputații din Zorile Aurite din Grecia și din maghiarul Jobbik.

EXTREMA STÂNGĂ:

- Grupul Unit al Stângii/Verzii Nordici ((GUE/NGL) care actualmente reprezintă partide mici din 13 țări. Aici ar putea intra Syriza din Grecia al lui Alexis Tsipras, care este si candidatul stângii la președinția Comisiei Europene.

(După Reuters)
XS
SM
MD
LG