Linkuri accesibilitate

„Cu Federaţia Rusă trebuie să discutăm activ, poate mai activ ca oricând” (I. Corman/Unimedia)


Cum se cheltuiesc banii după mărirea din 2012 a Fondului Rutier (Adevărul).Preşedintele României, Traian Băsescu, a vorbit din nou pentru presă despre ameninţările la securitatea Republicii Moldova. De această dată este citat de portalul „ABC news” după o întrevedere cu omologul său ceh, Milos Zeman. Este cert că există riscul extinderii conflictului şi în regiunea Odesa, deoarece Federaţia Rusă are ca obiectiv să revină la gurile Dunării, la braţul Chilia, a spus din nou preşedintele român. „Noi nu excludem această posibilitate şi o considerăm doar o chestiune de timp”, a spus Traian Băsescu, explicând şi cum situaţia din Ucraina fragilizează Republica Moldova. Moldova e aproape de semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană şi nu excludem posibilitatea ca în perioada următoare să fie provocări, cum a fost cea a prezenţei lui Rogozin în Republica Moldova şi Transnistria pe 9 mai, cu survolarea spaţiului aerian al României, a conchis Traian Băsescu.

„Economist” discută într-un articol cum am putea face faţă unui nou val de sancţiuni economice din partea Rusiei. Cele mai vehiculate instrumente de şantaj pe care Moscova le-ar putea folosi pentru a dejuca planurile de integrare europeană ale ţării noastre sunt, de această dată, blocarea exporturilor produselor agroalimentare şi, mai ales, închiderea pieţii ruseşti a muncii pentru migranţii moldoveni, crede autorul, Ion Chişlea.

Pe pagina web a ziarului „Evenimentul Zilei”, apare sub semnătura lui Mădălin Necşuţu un comentariu ce constată că „«ghiuleaua transnistreană» legată de piciorul Moldovei nu face decât să încetinească drumul spre UE, iar acest fapt convine de minune în cercurile Kremlinului. Autorul este de părere că păstrarea regiunii transnistrene într-o stare de „limbo politic” este numai în beneficiul jocului geopolitic al Federației Ruse. Între altele, Mădălin Necşuţu aminteşte despre un recent interviu acordat de vicepremierul rus Dmitri Rogozin cotidianului economic rus Kommersant, în care l-a criticat aparent pe Voronin pentru că, în 2003, ar fi „călcat în picioare semnarea memorandumului Kozak”, document care propunea federalizarea Republicii Moldova. „De altfel, Rogozin a insistat în acel interviu şi asupra unui referendum prin care și transnistrenii să-și poată exercita opțiunea în privința aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. [...] Voronin a preluat din zbor mingea ridicata la fileu de Rogozin, crede autorul, și a reiterat această cerere către președintele Nicolae Timofti.

Despre cum se cheltuiesc banii, mult mai solizi după mărirea din 2012, din Fondul Rutier s-a interesat Ion Preaşca de la „Adevărul”. Ceea ce a aflat e dezolant - milioanele din Fondul Rutier sunt îngropate de firmele şefilor. Curtea de Conturi spune într-un raport că mijloacele acumulate în 2013 în Fondul Rutier au ajuns, în majoritate, la firme ce ar fi afiliate unor şefi de la Administraţia de Stat a Drumurilor. Lucrări de întreţinere şi reparaţie a drumurilor s-au făcut de doar 1,16 miliarde de lei, cu 40,5 milioane mai puţin decât s-a planificat.

„Unimedia” postează un interviu cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, care vorbeşte din nou despre Federaţia Rusă ca despre un partener foarte important pentru Republica Moldova. Demnitarul nu ar vedea cu ochi buni declaraţiile războinice şi încercările de tensionare a relaţiilor moldo-ruse, fără a preciza cine ar lansa astfel de declaraţii, Rusia sau Moldova. Cu Federaţia Rusă trebuie să discutăm activ, poate mai activ ca oricând, să încercăm să punem pe primul plan obiectivele care îi vizează pe cetăţenii noştri care au interese directe legate de Rusia, să evităm cu inteligenţă discuţiile tensionate”, a declarat Igor Corman.

Aceeaşi sursă publică un alt interviu cu deputalul liberal Valeriu Munteanu care compară situația din interiorul coaliției de guvernare cu un priveghi sau parastas. Mai mult, legislatorul nu este sigur că actuala coaliție va ține până la alegeri. „Sunt mofturi peste mofturi. Este greu de spus dacă această coaliție va ține până la alegeri. Nu există certitudine. Există trei partide în coaliție. Fiecare dintre ele ochește în alegerile parlamentare și încearcă să spună că tot ce s-a făcut e a lor, dar tot ce a fost rău cade pe umărul celuilalt”, a declarat deputatul.
XS
SM
MD
LG