Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin în căutarea unui aliat în China


Președintele Putin la sosirea la Shanghai
Președintele Putin la sosirea la Shanghai

Pe fondul raporturilor reci dintre Beijing și Washington, China înclină spre Rusia în legătură cu situația din Ucraina.



Nemultimit de atitudinea Occidentului cu privire la situatia din Ucraina, presedintele Rusiei bate la portile Chinei. Reuseste Vladimir Putin sa mute o piesa importanta pe table geostrategica? -- Corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Simbolul intaririi cooperarii bilaterale sino-ruse ar fi trebuit sa fie semnarea unui acord vizind livrari de gaze, numai ca aceasta intelegere nu a fost parafata cind presedintele Chinei, Xi Jinping, s-a intilnit la Beijing cu omologul său rus, Vladimir Putin. Motivul este legat de pretul gazului, chestiune in legatura cu care Rusia si China nu s-au inteles in ultimii zece ani.

La final, purtatorul de cuvint rus a spus ca Vladimir Putin este placut impresionat de progresele realizate in negocierile cu privire la costul gazelor si ca discutiile vor continua. In comunicatul final se arata că gazul rusesc va alimenta China cit mai curind cu putinta, dar aceasta formulare a mai fost folosita si in negocieri anterioare intre Gazprom si Compania Nationala Petroliera a Chinei.

Analisti americani considera insa ca un acord va fi semnat curind fie si pentru ca Rusia isi doreste sa deschida o noua piata, intr-o perioada de relatii tensionate cu Occidentul. Acestia s-au aratat surprinsi de faptul ca, in contextul actual, o intelegere nu a putut fi parafata. Asta pentru ca contextul in care Putin a sosit in China nu-i era favorabil, probabil insa Beijinul a incercat sa profite intr-o prea mare masura de slabiciunea partenerului de negociere.

Perspectivele economiei ruse nu sint bune deloc, Fondul Monetar International prognozeaza pentru 2014 o crestere anemica de doar 0.2%. China pe de alta parte nu are motive sa se grabeasca. Deocamdata gazele vin din Asia Centrala si de curind Myanmarul a devenit si el o sursa. Pina in 2020, nevoile Chine sint satisfacute.

In ultimele saptamini, Vladimir Putin a spus de citeva ori ca vede viitorul economic al tarii sale alaturi de China, care va depasi Statele Unite ca marime a economiei. Exista fara indoiala si compatibilitati ideologice intre Putin si cei aflati acum la conducerea Chinei, in special pe plan politic. China s-a mentinut la inceput neutra in legatura cu situatia din Ucraina, dar in ultima vreme pozitia oficiala inclina catre Rusia, pe fondul raporturilor reci din ultima vreme intre Beijing si Washington. Experti spun ca daca un acord cu privire la gaze e semnat curind, el va fi o forma de asistenta economica oferita de Beijing, Moscovei.
XS
SM
MD
LG