Linkuri accesibilitate

Guvernul promite o majorare „rezonabilă” a salariilor profesorilor


Protestul profesorilor, Chişinău, 8 aprilie 2014

…cu 20 la sută, din toamnă. Sindicatele au cerut o creştere cu 50 la sută. Creşterea salarială pentru educatorii din grădiniţe sau creşe va fi de 33 de procente.


Reprezentanţii sindicatului din educaţie s-au întâlnit cu premierul Iurie Leancă şi membri ai guvernului pentru o nouă rundă de negocieri privind majorarea salariilor profesorilor. Profesorii cer mărirea salariilor cu 50 la sută şi în sprijinul acestei revendicări au organizat deja acţiuni de protest la începutul lunii aprilie. Guvernul oferă numai 20 la sută, din septembrie.

Varianta de compromis acceptată de sindicatul educaţiei ar fi o mărire a salariilor pedagogilor cu 20 la sută, ceea ce constituie un adaos de aproape o mie de lei la salariile ridicate acum de cadrele didactice. Până la majorarea din toamnă profesorii vor ridica în luna august şi o primă de 7 la sută. Pentru ceilalţi angajaţi din sistemul educaţional precum educatorii din grădiniţe sau creşe, salariul va fi mărit cu 33 de procente, astfel dorindu-se eliminarea discrepanţelor între salariile angajaţilor din educaţie. Premierul Iurie Leancă a spus că aceasta este o majorare rezonabilă pe care şi-o poate asuma guvernul şi le-a promis dascălilor că la acest angajament se va reveni după alegerile parlamentare:

„Să vedem cum evoluează lucrurile pe plan naţional, ce se întâmplă cu economia noastră, ce se întâmplă cu veniturile la buget, suntem capabili sau nu suntem capabili să îmbunătăţim acest sistem de colectare a veniturilor, suntem sau nu capabili să dăm o lovitură mai mare corupţiei astfel încât veniturile să fie mai mari. Obiectivul nostru este, funcţie cum evoluează lucrurile, dar inclusiv cele regionale, în toamnă vom putea reveni la acest exerciţiu şi să vedem ce putem face pentru anul viitor, cum putem continua acest proces de creştere a salariilor.”

Deşi iniţial insistau ca salariile să fie majorate cu 50 la sută, acum liderii sindicatului educaţiei sunt dispuşi să negocieze în continuare o creştere măcar cu 5 procente a valorii promise de guvern. Liderul sindical, Dumitru Ivanov, spune că acţiunile de protest ar putea fi reluate în toamnă, dacă autorităţile nu-şi vor revizui actuala decizie, bazată pe resursele financiare disponibile la buget:

„Este un adevăr că prima pe care o să ne-o dea în august nu a fost planificată anul acesta în buget. Este tot un adevăr că orice alte plăţi tot nu au fost planificate în buget şi nu putem să spunem că am pierdut timpul în zadar. Eu cred că dacă pe parcurs nu se rezolvă problema cu cele cinci procente, noi ne propunem ca la începutul anului de învăţământ să declanşăm o nouă acţiune de protest.”

Pe lângă ridicarea salariilor, sindicaliştii au reiterat azi necesitatea de a revedea mărimea burselor de studii şi a indemnizaţiei pe care o primesc tinerii specialişti. Profesorii prezenţi la discuţie au remarcat că cerinţele de calitate care sunt puse în faţa dascălilor depind direct de nivelul de remunerare, întrucât acest lucru influenţează motivaţia şi investiţia în formarea profesională. Dumitru Ene, profesor din Drochia susţine că pentru mulţi angajaţi, această majorare pare a fi nesemnificativă:

„Majorarea parcă este , dar parcă şi nu e, din cauză că cresc şi preţurile. Tinerii specialişti au salarii destul de modeste, ei au cheltuieli cu mult mai mari decât s-au anunţat astăzi.”

Igor Grosu
Igor Grosu
Viceministrul Igor Grosu remarcă că practica de motivare a tinerilor specialişti prin acordarea indemnizaţiilor de 30 de mii de lei nu adat rezultatele scontate. De aceea, în opinia sa, nu indemnizaţiile trebuie mărite:

„Noi cu indemnizaţiile acestea nu o să soluţionăm problema. Realitatea-i foarte simplă. Ei iau indemnizaţii, stau trei ani de zile în sistem, dacă stau trei ani, dacă nu, întorc banii înapoi şi pleacă din sistem. Deci experienţa arată că aceste 30 de mii nu soluţionează problema, de aceea în Codul educaţiei noi am propus ca salariul de debut să fie unul care să-i atragă în sistem.”

Cea mai recenta majorare a salariilor profesorilor, cu 50 la sută, a fost făcută în anul 2010. Reprezentanţii guvernului promit că până în anul 2015, vor prezenta un nou proiect de salarizare a celor 120 de mii de angajaţi din sistem care să-i favorizeze pe cei care demonstrează performanţă.
XS
SM
MD
LG