Linkuri accesibilitate

Vaste manevre militare NATO în Estonia - Rusia protestează


Lavrov a declarat că din pricina crizei ucrainene relațiile Rusiei cu NATO „trebuie regândite în mod serios”.


După ce Rusia a anexat peninsula Crimeea, ţările de la graniţa estică a Alianţei Nord-Atlantice, în primul rând ţările baltice, au devenit foarte nervoase şi au cerut Alianţei gesturi care să demonstreze voinţa NATO de a-şi apăra ţările membre. Statele Unite au trimis 600 de militari în ţările baltice şi în Polonia. Peste Româna survolează un avion AWACS de observație. Mai multe ţări NATO au trimis sau au promis avioane de luptă pentru ţările baltice. Gesturi simbolice, desigur, menite să demonstreze însă Moscovei că Alianţa nu se va lăsa intimidată. Mesajul pare să fi ajuns. Luni, ministrul rus de externe Serghei Lavrov declara că relațiile Rusiei cu Uniunea Europeană și NATO trebuie „serios regândite”.
Citiţi şi pe pagina de limbă rusă a Europei Libere

NATO efectuează vaste manevre militare in Estonia, in vreme ce secretarul general al Alianței Anders Fogh Rasmussen a condamnat luni „agresiunea” Rusiei asupra Ucrainei. Situația devine „primejdioasă”, a adăugat Rasmussen.

Săptămâna trecută, vineri 16 mai, NATO a lansat o serie de manevre militare masive în Estonia. Numite „Steadfast Javelin 1”, manevrele trebuie să arate care este capacitatea de interoperabilitate a trupelor din diferite țări ale Alianței.

6.000 de militari din Belgia, Danemarca, Estonia, Franța, Letonia, Lituania, Polonia, Regatul Unit și SUA participă la aceste manevre care vor dura până vineri 23 mai.

Manevrele se bazează pe un scenariu care implică coordonarea forțelor aliate in vederea respingerii unui atac împotriva Estoniei. Pe lângă manevrele terestre, participă avioane de luptă, apărare anti-aeriană, forțe de recunoaștere și o echipă de experți în securitate cibernetică.

Consiliul Atlantic a stabilit, pe 16 aprilie la Bruxelles, o serie de măsuri suplimentare pentru a liniștii membrii est-europeni ai Alianței în urma incertitudinii produse de conflictul din Ucraina.
Avioane NATO în spaţiul aerian al Lituaniei, 1 aprilie 2014
Avioane NATO în spaţiul aerian al Lituaniei, 1 aprilie 2014
Nu doar SUA, dar și Marea Britanie și Franța au mai trimis avioane de luptă și echipe tehnice în celelalte țări baltice, Letonia și Lituania, precum și în Polonia, pentru protejarea spațiului aerian atât al acestora, cât și al României.

Cu toate acestea, unii analiști și experți pun la îndoială capacitatea NATO de a răspunde eficace în cazul unui autentic conflict militar cu Rusia.

Șeful marelui stat major al Rusiei, Valeri Gherasimov, a declarat că manevrele NATO sporesc pericolul pus de situația din Ucraina. Luni, la Moscova, ministrul de externe Serghei Lavrov spusese la rândul lui că din pricina crizei ucrainene relațiile Rusiei cu NATO „trebuie regândite în mod serios”.

NATO și-a suspendat deja, pe 1 aprilie, cooperarea civilă și militară cu Rusia, păstrând doar anumite contacte pentru a coopera în continuare în chestiunea combaterii traficului de droguri din Afganistan.

Contactele sunt menținute doar la nivel de ambasadori, iar Putin îi va întâlni pe omologii săi din țările NATO pe 6 iunie, in Franța, la comemorarea a 70 de ani de la debarcarea aliată în Normandia, la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG