Linkuri accesibilitate

Patru victime ale accidentului feroviar din Rusia sunt cetăţeni moldoveni


Vagonul trenului Moscova-Chişinău, lovit de marfar
Vagonul trenului Moscova-Chişinău, lovit de marfar

Patru din cele șase persoane decedate și 13 din cele 15 spitalizate în stare gravă în urma accidentului feroviar din apropiere de Moscova, sunt cetăţeni ai R. Moldova.



La scurt timp după ce plecase din gara de la Moscova, într-o curbă, trenul de pasageri Moscova-Chişinău a fost lovit de vagoanele unui marfar, care se desprinseseră de restul trenului. Accidentul s-a soldat cu morţi şi răniţi.

Datele cu care operează până la această oră autorităţile de la Chişinău arată că şase persoane au decedat în urma accidentului. Trenul de pasageri pe Moscova-Chişinău a fost lovit de vagonul desprins al unui marfar. Presa rusă invocă versiunea potrivit căreia una din şinele pe care se deplasa marfarul ar fi cedat cauzând dezechilibrarea garniturii. Identitatea victimelor accidentului feroviar încă nu a fost anunţată oficial.

Informaţiile despre numărul persoanelor rănite în timpul impactului diferă de la o sursă la alta. Reprezentanţii Guvernului moldovean anunţă un numar de 15 persoane grav rănite.

Serviciul rusesc al postului nostru de radio, citează mai multe surse media de la Moscova, de exemplu RIA „Novosti”, care anunţă 45 de răniţi, şi „Interfax”, care vorbeşte despre 30 de pasageri răniţi.

Cei care vor să afle sau să ofere detalii despre identitatea persoanelor care se aflau în trenul de pasageri „Moscova-Chişinău” se pot adresa la linia fierbinte deschisă de Serviciul Protecţiei Civile şi Situațiilor Excepționale – 022 72 58 88. De când a avut loc accidentul, spune ofițerul de presă al serviciului, Diana Ţurcan, telefonul sună non-stop:
„Cei care sunat la linia fierbinte s-au prezentat ca fiind prieteni, colegi şi apropiaţi ai victimelor. Potrivit ultimelor informaţii operative oferite de către Ministerul pentru Situaţii Excepţionale din Federaţia Rusă – 15 persoane sunt rănite grav şi sunt internate în spitalele din oraşul Naro-Fominsk şi din oraşul Moscova. Printre aceste 15 persoane rănite grav se află şi un copil. Mai mult decât atât, un reprezentant al Serviciului Situaţii Excepţionale va merge în Federaţia Rusă în această seară, în cadrul grupului de lucru creat împreună cu reprezentanţii din cadrul Ministerului Transporturilor pentru a organiza activităţile de mai departe.”

La locul accidentului a mers şi liderul Diasporei moldovene din Federaţia Rusă, Alexandr Kalinin. Într-un scurt interviu pentru Radio Europa Liberă el a descris atmosfera care domină printre pasagerii trenului „Moscova-Chişinău”, martori ai accidentului:
„Situaţia este foarte tensionată. La ora 18:35, ora Moscovei, trenul a pornit din gara oraşului Naro-Fominsk spre Briansk. Acolo vor fi fixate vagoane adiţionale, astfel încât pasagerii să poată fi transportaţi spre Chişinău. Oamenii erau foarte descurajaţi. Din câte am văzut, şase vagoane au fost avariate în urma impactului. Acestea au fost decuplate aici, în Naro Fominsk. Autorităţile ruse s-au mobilizat. Oamenilor li s-a oferit hrană, prim ajutor psihologic şi medical. Când am ajuns aici am numărat aproape zece elicoptere medicale de urgenţă. Din câte am aflat printre cei decedaţi sunt şi cetăţeni ai Republicii Moldova. Eu am văzut doar câteva persoane decedate, însă însoţitorii de vagoane spun că ar fi mai mulţi – până la 13 persoane, din păcate.”

Potrivit ultimelor date ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, din cele șase persoane decedate în urma accidentului feroviar, patru sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, iar din cele 15 persoane spitalizate în stare gravă, 13 sînt moldoveni.
XS
SM
MD
LG