Linkuri accesibilitate

Invitata de astăzi este Natalia Ciuvaga, de la ziarul „Economist”.


„„Cum am putea face faţă unui nou val de sancţiuni economice din partea Rusiei?”, este titlul editorialului semnat de Ion Chişlea, redactorul-şef al ziarului Economist, în numărul de mâine.

Deloc neîntemeiat, mulţi observatori politici şi economici de la Chişinău şi nu numai se aşteaptă că semnarea acordului de asociere inclusiv a acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană poate fi însoţită de un nou val de sancţiuni din partea Federaţiei Ruse. Unii oficiali de la Kremlin chiar au făcut aluzii în acest sens. Cele mai vehiculate instrumente de şantaj pe care Moscova le-ar putea folosi pentru a dejuca planurile de integrare europeană ale ţării noastre sunt de această dată blocarea exporturilor produselor agroalimentare şi, mai ales, închiderea pieţei ruseşti a muncii pentru imigranţii moldoveni. În ce măsură este posibilă aplicarea acestui scenariu şi ce ar putea face autorităţile de la Chişinău dacă acesta totuşi s-ar produce?

La rubrica imobiliare veţi găsi un material întitulat „Asigurarea obligatorie a locuinţei sau mintea moldoveanului cea de pe urmă”

Chiar dacă în Republica Moldova polița de asigurare a locuinţei nu este scumpă, cetăţenii nu au ajuns să conştientizeze importanţa acestui serviciu ce poate reduce riscurile în caz de diverse calamităţi naturale. La ora actuală, doar 1-2% din proprietarii de locuinţe şi-au asigurat locuinţele şi asta pentru că au fost obligaţi de bancă să o facă la contractarea creditului ipotecar. Din păcate, problema asigurării obligatorie a locuinței revine în atenţie doar după ce se produc unele incendii sau calamităţi de proporţii, iar autorităţile se văd nevoite să soluţioneze problemele oamenilor rămaşi fără locuinţe.

În numărul de mâine al săptămânalului nostru veţi afla ce au decis să facă băncile moldoveneşti cu profitul de un miliard de lei obţinut anul trecut?

Anul trecut, sectorul bancar moldovenesc a raportat un profit cumulat de peste un miliard de lei, aproape dublu faţă de cât obţinuseră cu un an mai devreme. Ce au decis acţionarii băncilor moldoveneşti să facă cu aceşti bani? Câţi dintre ei au fost repartizaţi la achitarea dividendelor şi câţi vor merge pentru dezvoltarea băncilor?”

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG