Linkuri accesibilitate

Joe Biden la București: „România contează ca aliat la mai puţin de 450 de km de agresiunea rusească din Crimeea”


Vicepreședintele Joe Biden la baza militară aeriană de la Otopeni
Vicepreședintele Joe Biden la baza militară aeriană de la Otopeni

Vizita „arată solidaritatea continuă și parteneriatul în creștere al Statelor Unite cu toți partenerii lor europeni într-un moment complicat”.



La scurt timp după ce la București s-a aflat secretarul general NATO, vicepreședintele Statelor Unite vizitează capitala română timp de două zile, având pe agendă cooperarea bilaterală și regională în domeniul securității și energiei pe fondul crizei din Ucraina.
La sosirea la București
La sosirea la București
„România este importantă pentru America – a spus vicepreședintele Statelor Unite, Joe Biden, într-un interviu acordat agenției Mediafax înaintea sosirii la București. România contează ca partener militar în Irak, în Afganistan. Contează ca aliat situat la mai puţin de 450 de km de agresiunea rusească din Crimeea. România contează ca democraţie de succes pe calea către o Europă unită, liberă şi paşnică. Aceste vizite sunt dovezi ale seriozităţii noastre ca aliaţi şi prieteni”, a mai spus Joe Biden, făcând trimitere la recentele discuții avute la București de alți oficiali guvernamentali americani, ca adjunctul secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland.

Într-o prezentare a turneului sud-est-european al lui Biden, care-l va duce și în Cipru, agenția Associated Press scrie, citând surse anonime de la Casa Albă, că vizitele „arată solidaritatea continuă și parteneriatul în creștere al Statelor Unite cu toți partenerii lor europeni într-un moment complicat”, acela al crizei din Ucraina.

În interviul cu Mediafax, Biden a fost întrebat cum răspund Statele Unite dorinței exprimate de autoritățile române de a vedea o prezență militară americană și NATO mai numeroasă în țara lor. Joe Biden a răspuns mulțumind României pentru că deja a permis trupelor americane folosirea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu din Dobrogea „ca centru logistic de tranzit pentru personalul și echipamentul transportat din și spre Afganistan”, ca și participarea României la proiectul scutului antirachetă, cu instalațiile de la Deveselu.
Vicepreședintele Statelor Unite astăzi la București
Vicepreședintele Statelor Unite astăzi la București
Joe Biden a mai spus că în ultimele săptămâni, pe fondul a ceea ce a numit „intervenția militară ilegală a Rusiei din Ucraina” în mai multe țări NATO din estul Europei, inclusiv în România, are loc consolidarea prezenței militare a alianței – iar militarii americani deja prezenți la baza Mihail Kogălniceanu efectuează exerciții militare comune cu colegii lor români.

Vicepreședintele american a mai spus că România, care în opinia lui se află pe calea cea bună în consolidarea domniei legii și combaterea corupției, ar putea juca un rol important în stabilizarea situației din Ucraina și în sprijinirea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova.

În interviul cu Mediafax, Joe Biden a vorbit și despre necesitatea ca aliații europeni ai țării sale să-și reducă dependența energetică de Rusia și despre modul cum îi poate ajuta Washingtonul în această privință.

„Prin intermediul Consiliului Energetic SUA-UE, facem eforturi să le oferim consumatorilor europeni variante de diversificare a surselor energetice. Am făcut mari eforturi pentru a face posibilă furnizarea de gaze din regiunea caspică în Europa, iar acest lucru este acum posibil. Colaborăm de asemenea cu ţări din Europa, precum România, pentru a le spori producţia internă de energie prin explorarea resurselor convenţionale şi neconvenţionale de gaze. De asemenea, vom continua să susţinem România, o ţară mai puţin dependentă de energia rusească pentru ca ea să joace un rol esenţial în integrarea şi interconectarea surselor de energie europene.”, a spus Biden.

„În final – a declarat vicepreședintele Biden - voi spune că SUA se angajează să aducă un volum mai mare de gaze pe piaţa globală într-un mod care să corespundă intereselor publice ale SUA, pentru că ştim că sporirea surselor mondiale îi ajută pe aliaţii noştri europeni şi pe alţi parteneri strategici.
Vicepreședintele Biden alături de Titus Corlățean, șeful diplomației românești
Vicepreședintele Biden alături de Titus Corlățean, șeful diplomației românești
Până în prezent, Departamentul pentru Energie al SUA a acordat permise condiţionate pentru 96 de milioane de metri cubi de gaze pe an, care pot fi exportate atât către ţări cu care avem Acorduri de Liber Schimb, cât şi către cele cu care nu avem, de exemplu în Europa. Vorbim despre volume semnificative. Pentru a pune datele în context, acest volum este mai mare decât volumul total de gaze naturale lichefiate (GNL) pe care Europa le importă în prezent şi egal cu peste jumătate din volumul de gaze pe care ţările europene le importă în prezent din Rusia. Ştiu că lucrând împreună vom continua importantele eforturi de a asigura un viitor mai sigur şi mai prosper pentru România şi această regiune.” - a încheiat Joe Biden declarațiile pentru Mediafax, agenția de presă din România.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG