Linkuri accesibilitate

În estul Ucrainei continuă ciocnirile armate între rebelii pro-ruși și armata ucraineană


Rebeli pro-ruși la Slovianks,19 mai 2014.
Rebeli pro-ruși la Slovianks,19 mai 2014.

Premierul Arseni Iațeniuk a spus că alegerile prezidențiale de la 25 mai trebuie să aibă loc, chiar dacă situația din țară e complicată.



Ministerul Apărării din Ucraina spune că un militar ucrainean a fost ucis astăzi, când rebelii pro-ruși din estul țării au atacat un punct de control al armatei în apropiere de orașul Sloviansk. Alți trei militari au fost răniți. Ministerul mai spune într-o declarație că atacul a fost lansat dintr-o grădiniță și acuză rebelii că ar fi încercat să „provoace militarii să distrugă grădinița”. Armata ucraineană a început o ofensivă împotriva insurgenților pro-ruși la mijlocul lunii trecute, dar nu a reușit să îi înlăture din clădirile ocupate în mai multe de zece orașe și comune urbane.

Pentagonul (ministerul apărării din Statele Unite) a spus luni 19 mai că nu a văzut nici un indiciu că trupele ruse s-ar îndepărta de granița cu Ucraina, în ciuda anunțului președintelui rus Vladimir Putin că le-ar fi dat ordin să se retragă la bazele lor permanente. „Am văzut informații despre ordinele președintelui Putin de retragere a trupelor rusești de la granița cu Ucraina. Noi am cerut foarte limpede armatei ruse să contribuie la detensionarea situației de acolo”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul în retragere John Kirby, citat de Reuter. „Dacă acele relatări sunt adevărate și dacă ordinele sunt îndeplinite, o asemenea retragere ar fi binevenită. Noi nu am văzut nici un indiciu privind asemenea mișcări”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului. O declarație similară a făcut astăzi și Casa Albă. Mai devreme președintele rus Putin a spus că a dat ordinul retragerii trupelor la bazele permanente pentru că manevrele de primăvară s-au încheiat.

Potrivit agenției ruse de știri Interfax, ministerul ucrainean de externe a salutat ordinul lui Putin, adăugând că dorește să se convingă că el va fi transpus în practică. În aceeași declarație, externele de la Kiev îndeamnă Kremlinul să anuleze alte manevre, ale aviației militare rusești, programate între 21 și 25 mai lângă Lipețk, Voronej și Riazan.

La o ședință de guvern la Kiev premierul interimar ucrainean Arseni Iațeniuk a spus că alegerile prezidențiale de la 25 mai trebuie să aibă loc, chiar dacă situația din țară este complicată.

Iațeniuk a spus că în regiunile cu confruntări armate, din estul țării, vor fi desfășurate cu ocazia alegerilor unități speciale de forță antrenate să anihileze grupările care ar încerca să obstrucționeze alegerile.

„Va fi un regim special de control al operațiunilor de votare în regiunile Lugansk și Donețk și în toate regiunile de unde avem semnale privind posibile provocări și obstrucționări ale alegerilor”, a spus premierul ucrainean.

Între timp la Berlin comisarul european al energiei, Guenther Oettinger, s-a întâlnit luni cu ministrul rus al energiei Aleksandr Novak și cu vicepreședintele concernului Gazprom Alexandr Medvedev pentru a discuta situația aprovizionării cu gaze a UE pe fondul crizei ucrainene. După discuții Oettinger a anunțat că s-a ajuns la un acord asupra cantității de gaze consumate de Ucraina în trimestrul al patrulea al anului trecut și în primul trimestru al anului curent – și totodată asupra sumei pe care o datorează Kievul concernului Gazprom.

„În al doilea rând – a anunțat Oettinger – am căzut de acord că prețul la gaze pe lunile decembrie și noiembrie nu este contestat. Pentru ianuarie, februarie și martie prețul de 268 de dolari pe mia de metri cubi a fost acceptat de toate părțile implicate”.

Ministrul rus al energiei Aleksandr Novak s-a declarat mulțumit că Bruxelles-ul recunoaște existența datoriei ucrainene față de Gazprom și necesitatea ca acea datorie să fie plătită.

Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic, a îndemnat părțile implicate în conflictul din Ucraina să înceteze atacurile și abuzurile la adresa jurnaliștilor. „Jurnaliștii care relatează de la fața locului despre criza din Ucraina sunt ținte convenabile ale părților aflate în conflict”, a spus într-o declarație de presă Mijatovic. Ea a enumerat câteva cazuri recente de abuzare și intimidare a jurnaliștilor de către trupele ucrainene și de către separatiștii pro-ruși din estul țării. Ceva mai devreme la 19 mai ambasada rusă la Kiev a cerut eliberarea ziariștilor de la canalul rusesc de televiziune LifeNews, care au fost arestați ieri în orașul Kramatorsk, din regiunea Donețk, de către trupele guvernului de la Kiev – un caz menționat în declarația lui Mijatovic.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG