Linkuri accesibilitate

Afganistanul în ajun de alegeri prezidențiale


La o conferință de presă a ONG-urilor de la Kabul pe tema alegerilor
La o conferință de presă a ONG-urilor de la Kabul pe tema alegerilor

Șapte din fiecare zece afgani au declarat într-un sondaj că ar accepta la conducerea țării pe oricare dintre cei doi candidați principali.



Alegerile din Afganistan. Care sint favoritii? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Abdullah Abdullah era denumit in timpul razboiului civil din anii 90 „mesangerul mortii”, pentru ca anunta, in numele guvernului dominat de minoritatea tadjica, numarul mortilor, multi dintre acestia facind parte din comunitatea majoritara, Pashtun. Acum, el este favoritul alegerilor prezidentiale din Afganistan, in numele unitatii tarii, pe fondul retragerii fortelor internationale conduse de Statele Unite.

Dar la turul doi de scrutin, de luna viitoare, cind i se va opune fostul ministru de finante, Ashraf Ghani, Abdullah Abdullah are mai curind de infruntat amintirile pe care le trezeste in rindurile pashtunilor mai in virsta.

Unii afgani se tem ca daca Abdullah Abdullah este ales, asta ii va antagoniza pe pashtuni si va facilita recrutarea lor de catre talibanii afgani. Comunitatea Pashtun traieste de ambele parti ale frontierei Afganistanului cu Pakistanul si reprezinta circa 40% din populatia afgana. Doar de doua ori in 250 de ani de istorie, Afganistanul a fost condus de o alta comunitate, odata in 1929 si apoi in anii '90.

Abdullah Abdullah are o origine etnica mixta, tatal lui este Pashtun, dar cariera sa politica este mai curind asociata cu originea tadjica a mamei. In primul tur de scrutin, Abdullah Abdullah a obtinut 45% din voturi, cistigind clar provinciile tadjice, dar obtinind si 25% din votul pastunilor. Adversarul sau politic, care este Pashtun a obținut 31,6% din voturi.

Victoria lui Abdullah Abdullah se explica si prin faptul ca a optat pentru un candidat Pashtun la functia de vice-presedinte dar si schimbarile structurale din societatea afgana. Mai marea deschidere se manifesta in rindurile tinerilor. 68% dintre afgani au mai putin de 25 de ani. In locul preocuparii pentru bataliile istorice, tinerii pashtuni vor un candidat care sa asigure siguranta publica si sa dezvolte economia. Importanta originii etnice ca un criteriu electoral s-a diminuat pe masura ce comunitati, inclusiv in Kabul au devenit mai diverse. Mai mult de sapte din fiecare zece afgani au declarat intr-un sondaj ca ar accepta la conducere pe oricare dintre cei doi candidati. Recent Abdullah Abdullah a primit sprijin din parteaa altui Pashtun proeminent, Zalmay Rassoul, care a terminat al treilea in primul tur si este considerat si favoritul presedintelui in exercitiu, Hamid Karzai, care este tot Pashtun.
XS
SM
MD
LG