Linkuri accesibilitate

Legea ucraineană „cu privire la teritoriile ocupate” și Moldova (Ziarul de Gardă)


OMS semnalează că adolescenţii moldoveni suferă din cauza lipsei părinţilor, plecaţi la muncă peste hotare (Adevărul).



„Când mergi la dentist, știi că o să te doară, însă ești conștient de faptul că este spre binele tău”, este citat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, de către „Ziarul Naţional”. Ziarul publică un interviu cu ministrul, referitor la mai multe aspecte ale dezvoltării agrare după semnarea Acordurilor de Asociere și de Liber Schimb cu UE . „Știu că există această sperietoare creată special pentru agricultori despre ce îi așteaptă după semnarea acestui Acord. Totuși, pentru cineva va fi puțin dureros, va trebui să fie mai competitiv, însă concurența este baza unei economii sănătoase de piață”, a spus între altele dl Bumacov.

Organul de presă al Mişcării „Edinaia Gagauzia”, care îl sprijină pe başkanul găgăuz Mihail Formuzal, a publicat la 12 mai un comentariu redacţional cu titlul „Partidul lui Erdoğan a comis o nouă greşeală în Găgăuzia” consacrat recentei vizite în Republica Moldova, inclusiv în Gagauz Yeri, a Președintelui Marii Adunări Naționale a Republicii Turcia, Cemil Çiçek, care s-a pronunţat pentru eurointegrarea Gagauz Yeri împreună cu Republica Moldova. Într-un articol publicat de data aceasta de portalul „Regnum” sunt înserate consideraţiile făcute de Formuyal. „Ce mesaj ne-a adus oaspetele turc?”, citează „Regnum” articolul vizat pe care îl atribuie, de fapt, însuşi guvernatorului găgăuz : „Apelul să urmăm Moldova în Europa şi NATO, apeluri să nu uităm că Găgăuzia este parte inseparabilă a Moldovei şi sfaturi să coordonăm cu autorităţile moldovene toate acţiunile şi năzuinţele? Mulţumim! Acesta nu este un ajutor”.

„Adevărul” publică o relatare de la Iaşi unde preşedintele Băsescu, la o dezbatere organizată de către Partidul Mişcarea Populară, „a vorbit despre demersurile de integrare în Uniunea Europeană a Republicii Moldova în contextul tulburărilor politice din regiune”. Autorul evidenţiază afirmaţia preşedintelui Bîsescu care a reiterat că priveşte Republica Moldova ca un al doilea stat românesc, faţă de care România are „obligaţii politice enorme”.

Andrei Rizescu constată în „Adevărul” că „depresia este principala cauză a cazurilor de îmbolnăvire înregistrate în rândul adolescenţilor, iar accidentele rutiere sunt a doua, relevă cel mai recent studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu referire la copiii cu vârstele cuprinse între 10 şi 19 ani. Potrivit experţilor în sănătate, adolescenţii moldoveni suferă din cauza lipsei părinţilor, plecaţi la muncă peste hotare, a problemelor financiare ale familiilor din care provin sau a rudelor alcoolice”. Autorul prezintă, între altele, date potrivit cărora în R. Moldova, la fiecare 1.000 de copii cu vârsta de până la 17 ani 15% suferă de retard în dezvoltarea fizică, 27% au probleme de vedere, 3% nu aud bine, 11% se exprimă cu dificultate, 10% au deviaţii ale coloanei vertebrale şi alte 10% au dereglări de ţinută.

Portalul „Deschide ştirea apreciază într-o depeşă că „limba română inflamează Coaliţia”. Cu referire la o reuniune a reprezentanţilor coaliţiei de guvernare, portalul scrie despre „discuţii aprinse” şi precizează că „membrii Fracţiunii Partidului Democrat insistă pentru excluderea sintagmei „limba română" din proiectul noului Cod al Educaţiei. Pe de altă parte, cei din Partidul Liberal Democrat şi cei din Partidul Liberal Reformator spun că nu vor vota proiectul, dacă se va recurge la această modificare”, menţionează autorul, care nu a oferit deocamdată informaţii despre modul în care părţile au depăşit divergenţele.

Alina Radu scrie în editorialul său din „Ziarul de Gardă” despre legea ucraineană „cu privire la teritoriile ocupate”, intrată în vigoare recent. „Republica Moldova nu are aşa o lege. Dar are teritorii pe care staţionează ilegal o armată străină. Chiar dacă are o lege supremă, Constituţia, care prevede că pe teritoriul său acoperit de neutralitate nu pot staţiona forţe armate străine”, menţionează autoarea. Autoarea mai afirmă că Republica Moldova deţine mai multe documente care probează exhaustiv ocupaţia străină. Guvernul Regatului Olandez, desemnat ca depozitar al Tratatului cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa, a primit în luna noiembrie 1999 spre păstrare originalul Actului Final al Summitului OSCE de la Istanbul din 17-19 noiembrie 1999, prin care Federaţia Rusă a semnat următorul angajament stabilit de comun cu toate statele-membre ale OSCE, inclusiv R.Moldova: „Federaţia Rusă va retrage complet forţele ruseşti de pe teritoriul Moldovei până la sfârşitul anului 2002.” Documentul se păstrează şi azi în regatul olandez, devenind, între timp, o mostră de act semnat şi ignorat de Federaţia Rusă”, mai menţionează în editorialul său Alina Radu.
XS
SM
MD
LG