Linkuri accesibilitate

În Crimeea au fost interzise manifestațiile publice în ajunul comemorării a 70 de ani de la începerea deportărilor staliniste


În Crimeea au fost interzise manifestațiile publice în ajunul comemorării a 70 de ani de la începerea deportărilor staliniste. Peste 200 de mii de tătari din Crimeea au fost deportați cu începere din mai 1944, mulți nu au supraviețuit. Ziua deportărilor este marcata tradițional pe 18 mai. Interdicția de a manifesta este valabilă până pe 6 iunie, pretextul fiind violențe recente din sud estul Ucrainei. Președintele comitetului Mejlis, care reprezintă interesele tătarilor, a declarat că interndicția este un gest inuman. Pentru duminică, la Simferopol este programat un mars de comemorare, care ar putea avea totuși loc.

Vineri, președintele Vladimir Putin s-a întâlnit la Soci cu reprezentanți ai comunității tătarilor din Crimeea cărora le-a promis conidții mai bune de viață. Dar a adăugat că tătarii trebuie să accepte realitatea anexării peninsulei la Rusia.

La Washington, secretarul de stat John Kerry a condamant din nou anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și a vorbit despre înrăutățirea constantă a stituației drepturilor omului și despre presiunile la care sunt supuși tătarii din peninsulă.

XS
SM
MD
LG