Linkuri accesibilitate

Cum trebuie pusă în practică, pas cu pas, Strategia Naţională Anticorupţie în Republica Moldova


La Chișinău a început campania „EU - pentru educaţie prin integritate”.

Parlamentul a aprobat vineri un mult așteptat plan de acțiuni primit de la Guvern, care descrie cum trebuie pusă în practică, pas cu pas, Strategia Naţională Anticorupţie. Cele 93 de activități descrise în plan vizează și combaterea corupției în sistemul de învățământ, de exemplu, cu ajutorul camerelor video instalate la examene. Adoptarea planului de acțiuni de către Parlament a coincis cu o campanie de informare împotriva corupției în educație, lansată de Centrul Național Anticorupție, Universitatea de Stat și o organizație studențească. Relatează Tamara Grejdeanu:

În cadrul campaniei „EU - pentru educaţie prin integritate” studenţii sunt îndemnaţi să sesizeze organele care luptă cu corupţia sau administraţia instituţiei atunci când unii profesori pretind bani şi favoruri sau când ştiu cazuri în care studenţii plătesc pentru note. Viorel Chetraru, directorul Centrului Anticorupţie spune pe lângă organele de drept care sunt împuternicite să lupte cu această meteahnă, toţi trebuie să manifeste toleranţă zero faţă de darea sau luarea de mită, mai ales mulţi dintre studenţi sunt viitori funcţionari publici:

„Regret foarte mult când un student tânăr care discută în faza iniţială are nişte viziuni corecte, şi are un cu totul alt model de comportament pe care îl aplică la locul de muncă. De aceea, acţiunea şi are scopul de a modela acest model de comportament pentru un viitor de durată. Dacă astăzi tolerezi colegul care plagiază, colegul care dă mită, mâine colegul acesta îţi va lua locul de muncă. Noi am stabilit mai multe acţiuni care urmează să fie întreprinse, în ceea ce priveşte reacţionarea la orice semnale de manifestări corupţionale.”

Referindu-se la războiul cu frauda, pe care ministerul educaţiei l-a iniţiat odată cu instalarea camerelor video în sălile de examen la bacalaureat, ministra Maia Sandu constată că elevii trebuie să-şi dezvolte competenţele fără a miza pe trişat. În opinia ei, această practică de evaluare corectă ar trebui preluată şi de universităţi, chiar dacă s-ar părea că uneori tinerii pot fi îndreptăţiţi pentru comportamentul vicios:

„Trebuie să recunoaştem că tentaţia de a copia apare atunci când nu ne prea place ceea ce învăţăm, că nu ne place cum învăţăm şi când nu credem că ceea ce învăţăm este util. Noi recunoaştem acest lucru şi în toate politicile noastre ne-am propus să construim un sistem educaţional care este interesant, care este atractiv. Toate aceste lucruri ni le-am asumat, dar până atunci trebuie să întreprindem măsuri care să ne ajute să combatem acest fenomen urât al corupţiei, al copiatului, al plagiatului.”

Gheorghe Ciocan, rectorul Universităţii de Stat spune că odată cu demararea acestei campanii se vor face modificări în regulamentul de evaluare a studenţilor. Tinerii care îşi vor denunţa profesorul, vor fi notaţi de alte cadre universitare şi astfel, în opinia rectorului nu va exista temerea de a vorbi despre încălcările din sistem:

„Ceea ce iniţiem noi astăzi nu este altceva decât ecologia sistemului educaţional sau stoparea, micşorarea poluării acestui sistem educaţional prin acte de plagiat, protecţionism şi corupţie.”

Mai mulţi tineri din organizaţiile studenţeşti care îşi propun să promoveze campania şi în alte universităţi îmi spun că odată cu semnalarea cazurilor de corupţie, va fi mai multă echitate în sistemul de învăţământ:

„Scopul primordial al acestei campanii este de a promova oamenii cu adevărat dotaţi în domeniul pe care îl fac şi nu pe cei care pur şi simplu stau în rând după diplome.”

„Am auzit cazuri în care au fost semnalate cazuri de corupţie, dar totul depinde de profesor. Dacă profesorul pune accent pe cunoştinţe este foarte bine. Sunt profesori care dau de înţeles că la mine poţi trece şi aşa, fără să mai înveţi.”

Vorbindu-le studenţilor, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirrka Tapiola, a apreciat efortul ministerul educaţiei de a lupta împotriva corupţiei începând din şcoli, acest flagel fiind în opinia sa o încălcare a drepturilor omului. Oficialul a mai spus că atunci când refuzi să dai şi să iei mită, ai de fapt beneficii pe termen lung, în schimbul celor imediate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG