Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Gazeta Basarabiei”


Cu Dorin Dușceac, redactor al unei publicații a diasporei moldovenești.



Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi planurile de viitor în acest sens constituie tematica de bază a ediţiei din 1 – 15 mai 2014 a Ziarului migranţilor moldoveni – Gazeta Basarabiei.

În articolul editorial, subsemnatul sugerează că după euforia recentei deschideri a frontierelor Uniunii europene pentru cetăţenii moldoveni, conducerea ţării noastre trebuie să elaboreze un plan în câteva etape, privind accederea ţării în UE.

Din articol: „Ce urmează? Răspunsul guvernului trebuie să fie unul foarte clar şi concret: oficialii europeni trebuie să vadă că în ţara noastră există o viziune. Că există o clasă politică capabilă să gândească şi să implementeze o serie de acţiuni majore care ar permite ca în 2019 să celebrăm ajungerea noastră acasă, în Uniunea Europeană.”

Pe pagina a 2-a a Gazetei, Marcela Ciobanu, de la asociaţia „Dacia” din Roma, ne relatează despre recenta întâlnire a şefei diplomaţiei moldoveneşti, dna Natalia Gherman, cu reprezentanţii diasporei noastre din Italia. Referindu-se la viitoarea semnare a Acordului de Asociere: „Dna ministru a cerut şi implicarea reprezentanţilor diasporei în informarea concetăţenilor, calea europeană fiind unica posibilă şi imaginabilă pentru viitorul Republicii Moldova. Unica alternativă, „Uniunea euroasiatică”, promovată cu insistenţă de Federaţia Rusă, ar constitui o involuţie şi o repetare inadmisibilă a istoriei.”

Pe pagina trei a Gazetei, cititorii vor găsi un material referitor la o serbare organizată la data de 25 aprilie curent la Ambasada Republicii Moldova de la Ottawa (Canada), eveniment prilejuit de liberalizarea regimului de vize. Pentru concetăţenii noştri de pe continentul Nord American, „cel mai important avantaj este eliminarea necesităţii deţinerii vizei de tranzit aeroportuar în cazul zborurilor între Canada şi Republica Moldova cu două sau mai multe escale în spaţiul Schengen.”
XS
SM
MD
LG