Linkuri accesibilitate

Festivalul internațional de film de la Cannes, ediția 2014


Valentina Ursu în dialog cu criticul de artă Larisa Turea.



Europa Liberă: Doamnă Turea, în Franța s-a deschis Festivalul Internațional de Film de la Cannes. A debutat frumos acest festival?

Larisa Turea: „Deja sunt 22 de filme în competiția oficială, a debutat cu un film în afara competiției, un film despre destinul actriței și prințesei de Monaco, Grace Kelly. A fost o serată adorabilă pentru că Nicole Kidman și Tim Roth sunt cei care au interpretat rolurile principale. Deși familia princiară de la Monaco nu a acceptat filmul, el, totuși, a fost primit cu un oarecare entuziasm de către spectatori. La conferința de presă Nicole Kidman a zis că ea a încercat foarte mult să se apropie de acest personaj extraordinar, Grace Kelly, a fost un personaj de poveste care a fascinat generații întregi și să pătrundă în această singurătate a ei. Întrucât așa se întâmplă că pentru a cuceri ceva, trebuie să renunți și renunțarea lui Grace Kelly a fost foarte dificilă, a renunțat la marele ecran pentru a se dărui în totalitate familiei și unui popor pe care nu îl cunoștea și de multe ori aceste renunțări, aceste frustrări se transformă în demoni. Despre acești demoni a încercat să vorbească filmul. Cred că va ajunge neapărat și la Chișinău, așa că oamenii vor avea ocazia să îl vadă.

Este un festival foarte dens. Din păcate, nu avem în competiție niciun film românesc, de data aceasta, deși ne cucerim totuși locul pe harta Europei, în special pe harta culturală a Europei, prin pași mici, deocamdată; sunt însă filme românești în afara competiției care pot fi vizionate de cei prezenți la Cannes. Sunt și câțiva basarabeni, pe afiș - mai mulți români, dar cred că vom vorbi despre aceasta atunci când va fi proiecția filmelor. Proiecția acestora este programată pentru duminică, 18 mai.”

Europa Liberă: Dar despre tematica acestui festival ce ne puteți spune?


Larisa Turea: „Sunt filme despre mari artiști. Astăzi am văzut un film despre marele pictor J.M.W Turner al lui Mike Leigh, un film foarte antrenant. Au izbucnit spectatorii la proiecția de presă în aplauze, după acest film. Și din păcate sunt multe filme la ordinea zilei, filmele de război. Totuși, umbra războiului ajunge și până aici, la Croisette. Este o atmosferă neliniștită.

Ieri a fost o grevă a șoferilor de autobuz, poimâine se așteaptă un marș al culturii pe bulevardul Croisette. Sunt mai multe acțiuni sociale și ca niciodată în program sunt vreo șapte filme de război.



Multe din ele au o relație și cu noi, este vorba de războiul din Ucraina de acum, filmul „Maidan” al lui Serghei Loznița. Serghei Loznița, care a luat mai multe premii aici, și grație faptului că toate filmele lui au fost filmate prin ochiul camerei de luat vederi al lui Oleg Mutu care a fost director de imagine. Oleg Mutu deocamdată nu este la festival, sperăm că va veni. Întrucât colaborează cu încă un mare autor, este vorba de Alexandr Mindandze care are o întâlnire pe Croisette cu spectatorii săi. Voi încerca și eu să ajung la această întâlnire și îl voi întreba neapărat despre colaborarea lui cu directorul nostru de imagine care este astăzi unul dintre cei mai buni în Europa.



La fel, este un film despre războiul din Cecenia, semna de Michel Hazanaviciusm, autorul filmului artistic care a luat Palmierul de Aur. Este un film despre războiul din Siria al lui Usama Muhammad, este încă un film foarte mult așteptat al lui Laurent Bécue-Renard [Of Men and War], este vorba și de războiul din Mali, „Timbuktu” [de Abderrahmane Sissako] și „Côte d'Ivoirer” (Coasta de Fildeș), încă un film, mai apoi este un film colectiv care vorbește despre „Podurile din Sarajevo” [Bridges of Sarajevo] și bineînțeles că se va vorbi și despre războiul din Bosnia. În acest film, Podurile din Sarajevo este un skeci semnat și de Cristi Puiu.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG