Linkuri accesibilitate

Lakhdar Brahimi: „Încă o dată îmi cer scuze în fața poporului sirian”


Lakhdar Brahimi
Lakhdar Brahimi

Demisia trimisului special ONU este vazută ca un semn că șansele păcii în Siria sînt mici.




Procesul de pace in Siria a primit o puternica lovitura odata cu demisia trimisului special ONU, Lakhdar Brahimi. De ce era Brahimi atit de important pentru solutionarea conflictului? E intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Peste 150.000 de persoane au fost ucise în razboiul civil din Siria, care a izbucnit in martie 2011.

Demisia lui Lakhdar Brahimi survine pe fondul ofensivei, incununata de succes a fortelor guvernamentale, care pare sa deschida calea realegerii lui Bașar al-Assad in fruntea tarii, ceea ce – crede Brahimi – ar insemna sfirsitul negocierilor de pace.

Este cel de-al doilea diplomat international care incearca si esueaza sa aduca o pace pe care ar face-o posibila doar o tranzitie politica fara Bașar al-Assad la putere.

Lakhdar Brahimi este un diplomat algerian creditat cu importante succese internationale intre care oprirea razboiului civil din Liban, succesul misiunii ONU la importantele alegeri din Africa de Sud din 1994, precum si prestatia sa in situatii dificile in Irak si Afganistan.

Cel care l-a precedat in Siria este fostul secretar general ONU, Koffi Annan. Conflictul din Siria este insa unul greu de rezolvat in conditiile in care tarile din Golf sprijina opozitia siriana, in timp ce Iranul si miscarea Hezbollah – pe presedintele Assad.

„Plec din functie cu inima grea pentru ca s-a realizat prea putin” – a spus Lakhdar Brahimi, la Consiliul de Securitate, continuind „Inca o data, imi cer scuze in fata poporului sirian”.

In Consiliul de Securitate citeva importante rezolutii au fost blocate in timpul mandatului sau. Din august 2012, cind Brahimi a preluat misiunea, au fost organizate doua conferinte de pace, ambele esuate. Un acord mult elogiat cu privire la eliminarea armelor chimice pare sa fi fost violat. Iar Natiunile Unite au incetat sa mai contabilizeze numarul de morti.

Forte jihaidiste internationale au infiltrat opozitia, deschizind practic un nou front, in interiorul acesteia. Regimul este in ofensiva de circa un an, o ofensivă incununata recent de recucerirea orasului Homs, considerat capitala revolutiei.

La 3 iunie, Assad este mare favorit sa fie reales. Fayez Sayegh, din conducerea Partidului Bath, de guvernamint in Siria, a salutat demisia spunind ca Lakhdar Brahimi a fost partinitor. Rusia, care a blocat numeroase rezolutii ale Consiliului in chestiunea siriana a spus ca procesul diplomatic trebuie sa continue.

Ambasadorul sirian la ONU a declarat ca eroarea puterilor occidentale, tarilor din Golf, Turciei a fost ca s-au amestecat in treburile interne ale Siriei.

Secretarul de stat american John Kerry a spus ca vina este a unei singure parti, presedintele Assad, care refuza sa negocieze la fiecare noua sesiune.

XS
SM
MD
LG