Linkuri accesibilitate

Referendumul solicitat de comunişti – o cerere „foarte-foarte întârziată”


Interviu cu juristul şi expertul în drept constituţional, fostul consilier prezidenţial Mihai Petrache.


Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor i-a cerut președintelui Nicolae Timofti să anunțe în decurs de două săptămâni organizarea unui referendum despre semnarea Acordului de Asociere a Republici Moldova la Uniunea Europeană. Într-o scrisoare deschisă, comuniștii susţin că decizia „în astfel de probleme riscante” ca semnarea unui acord criticat de Rusia trebuie luată prin vot popular. Valentina Ursu a stat de vorbă cu fostul consilier prezidenţial Mihai Petrache, expert în probleme constituţionale:


Europa Liberă: Pe cât de legitimă este această solicitare a Partidului Comuniștilor sau, așa cum spun ei, un ultimatum pus șefului statului, Nicolae Timofti, în care îi cer să vină cu o inițiativă de a organiza un referendum național cu privire la semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană?
Mihai Petrache
Mihai Petrache
Mihai Petrache: „Poate fi formulată oricând de oricare forță politică, inclusiv de Partidul Comuniștilor. Problema însă se pune: cât de logică și argumentată este aceasta. Partidul Comuniștilor știe foarte bine că președintele țării poate să inițieze doar referendumuri naționale consultative și nu legislative - în cadrul cărora se iau decizii definitive și, mă rog, obligatorii pentru autoritățile publice.

Acesta este primul aspect. În acest sens, eu cred că și comuniștii, cel puțin, urmau să se determine ce fel de referendum solicită ei: consultativ sau de altă natură. Dacă e de altă natură, atunci adresatul, președintele republicii, nu poate lua nicio decizie, în acest sens. Fiindcă toate atribuțiile în domeniul acesta aparțin Parlamentului, deputaților și guvernului.

În al doilea rând, comuniștii știu foarte bine că președintele republicii este produsul unui compromis sau consens, dacă să spunem așa, politic al părților componente ale alianței de guvernare. Nu va iniția președintele un asemenea referendum și este clar, fiindcă o decizie politică în acest sens urmează să o ia alianța de guvernare proeuropeană. De aceea, în opinia mea, adresarea a fost făcută de dragul adresării, fiindcă nu a fost trimisă pe adresa factorilor de decizie.”

Europa Liberă: Și, în primul rând, e adresată cetățeanului Nicolae Timofti.

Mihai Petrache: „Da, și cum poate un cetățean să emită decrete să desfășoare referendumuri naționale. Este o agramație totală și politică, și juridică.”

Europa Liberă: Și, dacă e să citez din acest mesaj al comuniștilor: „Dumneavoastră, domnule Timofti, puteți deveni acel personaj care va face faţă misiunii istorice şi va trece de partea poporului pentru a nu admite lichidarea Moldovei”, aşa cum zic comuniştii în această scrisoare?

Mihai Petrache: „Ştiţi, există un banc: ideea e bună, dar păcatul e mare. E ca o adresare la Sfântul Petru care stă la porţile raiului, chipurile. Şi nu poate să aibă niciun fel de consecinţe politice, cu atât mai mult juridice. Am impresia că este făcută în bătaie de joc, să audă cineva, care nu înţelege, că, uite, şi comuniştii sunt activi, ei au reacţionat la declaraţia făcută ieri de Herman Van Rompuy vizavi de data semnării Acordului de Asociere.”

Europa Liberă: Sau, mai degrabă, poate această scrisoare coincide şi cu sugestia lansată de către vicepremierul rus Rogozin, care cerea acelaşi lucru – alegeri înainte de semnarea Acordului de Asociere?

Mihai Petrache: „Vicepremierul rus poate să facă orice sugestii pentru autorităţile Moldovei, dar decizia o iau anume aceste autorităţi. Noi acum vorbim despre această adresare a comuniştilor. Eu vreau să vă spun că ea nu este formulată în mod serios, ea este foarte-foarte întârziată. Da, eu sunt de acord că, având în vedere coraportul de forţe, atitudinea diferitelor părţi ale societăţii faţă de această decizie, de această orientare geopolitică a ţării, urma să fie organizat un referendum, cel puţin consultativ, care să servească temei pentru luarea deciziilor finale de către autorităţile publice. Acest lucru nu a fost făcut.

Poate că nu e târziu, dar cred că componentele Alianţei îşi asumă personal toată răspunderea politică pentru această decizie şi cred că ei consideră că nu este oportun de a face un asemenea referendum. Mai degrabă, ei ţin cont de rezultatele unor referendumuri similare, aş spune, desfăşurate în unele ţări membre ale Uniunii Europene pe diferite probleme şi care au avut rezultate nedorite sau neplăcute pentru autorităţi. Şi de ceea, cum spuneam eu, la noi toate puterile, în toţi ultimii 23 de ani, s-au temut de referendumuri, de această formă de democraţie directă, prin care cetăţenii îşi exprimă în mod direct voinţa în privinţa la cele mai importante probleme de interes naţional.”

Europa Liberă: Preşedinţia este obligată să le dea răspuns comuniştilor?

Mihai Petrache: „Cred că vor face o trimitere la o expresie rusă: какой привет, такой ответ. Se vede că aşa va fi şi răspunsul, cum este adresarea. Eu cred că este agramată şi negândită, este făcută astă-noapte. În fond, este o mimare a exercitării de către opoziţie a drepturilor sale.”

Europa Liberă: Forţe din interior mai pot provoca, tensiona situaţia social-politică din ţară, înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE?

Mihai Petrache: „Tot ce e posibil. Eu nu exclud nicio variantă, fiindcă procesul de integrare europeană este o decizie a elitei politice de la Chişinău şi care a lăsat mai pe urmă identificarea voinţei cetăţenilor. Cu atât mai mult, am impresia că lucrul acesta s-a făcut intenţionat sau conştient, fiindcă guvernarea cunoaşte foarte bine care este coraportul de forţe şi care este susţinerea ideii de integrare europeană. Şi invers, o altă parte a societăţii susţine ideea de integrare euroasiatică. Sigur că guvernarea trebuia să fie cu mult mai activă, cu mult mai directă şi nemijlocit în dialog cu societatea şi să-şi asigure un sprijin masiv, conştient al societăţii în procesul de integrare europeană.”
XS
SM
MD
LG