Linkuri accesibilitate

Dialog cu regiunile la Kiev, fără separatişti


În apropiere de Sloviansk, 13 mai 2014
În apropiere de Sloviansk, 13 mai 2014

Convorbirile mediate internaţional survin pe fundalul unor noi violențe în estul Ucrainei şi a declaraţiilor Moscovei că dialogul nu poate da rezultate fără „participarea egală a tuturor regiunilor Ucrainei”.



Tensiunile din estul Ucrainei au rămas ridicate și astăzi, când guvernul de la Kiev a început discuții la masa rotundă fără participarea separatiștilor. Agenția DPA scrie că motivul absenței lor era astăzi neclar, dar amintește că Angela Merkel, cancelarul german, a spus că la discuții nu vor putea lua parte decât activiștii care resping violența.

Președintele ucrainean în exercițiu, Oleksandr Turcinov a spus în debutul mesei rotunde că autoritățile sunt gata de dialog cu regiunile, dar nu vor accepta „șantajul” rebelilor pro-ruși înarmați.

„Cei care duc cu arma în mână un război împotriva propriei lor țări, care încearcă să dicteze în țara lor voința unei puteri străine, vor fi judecați”, a mai spus Turcinov.

Oleksandr Turcinov
Oleksandr Turcinov
Convorbirile survin pe fundalul unor noi violențe în estul Ucrainei, unde rebelii pro-ruși spun că au ucis ieri și astăzi cel puțin 15 militari ucraineni. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a spus televiziunii Bloomberg că dialogul nu poate da rezultate fără „participarea egală a tuturor regiunilor Ucrainei”.

Masa rotundă este mediată de Germania și co-prezidată de foștii președinți ucraineni Leonid Kravciuk și Leonid Kucima, ca și de veteranul diplomației germane, Wolfgang Ischinger. Printre participanți s-a numărat azi fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko, candidată la președinție la apropiatele alegeri de la 25 mai. Ea a propus astăzi ca următoarea rundă de discuții să aibă loc la Donețk. Principalul reprezentant din est a fost azi Serhiy Taruta, guvernatorul numit de la Kiev al regiunii Donețk.

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a spus că speră ca discuțiile de la Kiev să ducă la detensionarea situației. „Fiecare zi contează”, a spus Steinmeier la Paris, după convorbiri cu colegul său din Franța, Laurent Fabius.

Germania și Franța au repetat și azi că alegerile de la 25 mai trebuie să aibă loc potrivit planului și au amenințat cu noi sancțiuni europene dacă scrutinul va fi obstrucționat în regiunile separatiste din est.

„Dacă vor fi obstacole în calea ținerii alegerilor prezidențiale, vom reacționa, poate cu noi sancțiuni. Ele ar putea fi în domeniul finanțelor, energiei, sau apărării”, a spus Laurent Fabius.

Sergei Lavrov (stânga) şi Laurent Fabius, Paris, 31 martie 2014
Sergei Lavrov (stânga) şi Laurent Fabius, Paris, 31 martie 2014
El a adăugat că puterile occidentale se vor consulta ”intens” în zilele următoare. Se așteaptă ca miniștrii de externe din Marea Britanie, Germania, Franța și Statele Unite să discute despre Ucraina joi la Londra cu ocazia unei reuniuni consacrate inițial situației din Siria.

Rusia, care a fost acuzată de Ucraina și de occident că sprijină separatiștii din est, insistă că Kievul trebuie să discute cu rebelii înaintea alegerilor de la 25 mai.

În vreme ce președintele interimar Olexandr Turcinov deschidea discuțiile la Kiev, separatiștii din regiunea estică Donețk anunțau că ar fi ucis opt soldați din forțele guvernamentale și că ar fi distrus mai multe vehicule blindate într-un atac pe timp de noapte la Sloviansk.

Viaceslav Ponomariov, primarul autoproclamat al orașului, a declarat agenției rusești Interfax că și trupele sale au suferit pierderi în confruntarea cu forțele guvernamentale. El nu a dat alte detalii, iar guvernul ucrainean nu a comentat declarațiile sale. Într-un incident separat, tot miercuri, separatiștii înarmați au luat cu asalt o bază a ministerului de interne la Donețk. Cu toate acestea, comandații locali au refuzat să treacă de partea cealaltă, informează site-ul de știri ostro.org.

La Luhansk, 13 mai 2014
La Luhansk, 13 mai 2014
Guvernul de la Kiev a recunoscut că nu mai controlează integral regiunile Donețk și Luhansk, unde milițiile separatiste puternic înarmate au ocupat clădiri publice fără ca poliția locală să opună vreo rezistență.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a atras atenția miercuri că operațiunea militară a Kievului împotriva separatiștilor riscă să arunce Ucraina în ”războiul civil”. „Când ucrainenii omoară ucraineni este începutul războiului civil”, a spus Lavrov, citat de televiziunea Bloomberg. Lavrov a repetat în interviu că Rusia nu va trimite trupe în estul Ucrainei și a spus că includerea regiunilor estice în Federația Rusă este ”o chestiune ipotetică”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG