Linkuri accesibilitate

„Cum încearcă Rusia să destabilizeze Moldova” (Adevărul)


„Integrarea europeană deschide uşile pentru investiţii...” (Economist).



Cum încearcă Rusia să destabilizeze Moldova” - titrează Adevărul. Eugenia Pogor şi Ion Preaşca amintesc despre anunţul Moscovei potrivit căruia relațiile cu Moldova vor avea de suferit ca urmare a apropierii ţării noastre de UE. Citaţi de Adevărul, mai mulţi analişti susţin că migranţii, gazul și embargourile sunt cele mai la îndemână arme. Totuşi, specialiştii spun că aceste lovituri nu vor fi fatale pentru economia ţării noastre. „Aproape 80% din exporturile de fructe din Moldova au ca destinaţie Rusia, de aceea efectele unui nou embargo ar putea fi destul de dureroase pentru producătorii agricoli şi pentru transportatori.

În ultimii ani, însă, mulţi s-au reorientat spre alte pieţe şi dependenţa de piaţa rusească s-a diminuat semnificativ“, a explicat Alexandru Fală, director de programe la Centrul analitic Expert-Grup. Analistul politic Anatol Ţăranu susţine că eventualele măsuri restrictive nu au nicio legătură cu scandalul legat de vizita lui Dmitri Rogozin în Moldova, care serveşte, mai degrabă, drept pretext. „Relaţiile noastre cu Rusia sunt deteriorate nu din cauza lui Rogozin, ci din cauza cursului nostru european. Rusia nu-l acceptă şi va găsi tot felul de motive pentru a ne aplica noi sancţiuni“, a declarat fostul ambasador moldovean la Moscova.

Valentina Basiul scrie în Adevărul despre condamnarea la doi ani de închisoare cu executare a poliţistului Radu Starinschi pentru acte de tortură în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Completul de judecată format din magistraţii Dina Rotarciuc, Nichifor Corochii şi Alexandru Şpac, de la Curtea de Apel Chişinău, i-a dat dreptate lui Sergiu Creţu, unul dintre tinerii torturaţi în aprilie 2009 de oamenii legii. Este pentru prima dată când o instanţă din Republica Moldova condamnă la închisoare cu executare un poliţist acuzat că ar fi aplicat tortura la 7 aprilie 2009, scrie autoarea. „Abia când au examinat a treia oară dosarul, magistraţii au intrat în esenţă. Şi comportamentul completului de judecată, şi comportamentul acuzatorului de stat au fost altele de data aceasta“, a declarat Natalia Moloşag, avocata victimei.

Integrarea europeană deschide uşile pentru investiţii în sectorul zootehnic moldovenesc”, scriu reporterii săptămânalului Economist. „Deşi interesaţi de potenţialul agricol al Republicii Moldova, investitorii şi finanţatorii străini au avut mereu rezerve în ceea ce priveşte pasul decisiv pentru a investi în sectorul agrar moldovenesc”, potrivit Economist. Autorii constată că integrarea europeană pare să schimbe starea de spirit a acestora. „Zilele trecute s-au produs două evenimente sugestive în acest sens. După ce miercurea trecută a fost parafat un acord prin care Polonia acordă 100 de milioane de euro agriculotorilor moldoveni, marţi miniştrii Agriculturii din Moldova şi Lituania au semnat un acord de colaborare care va permite preluarea de către fermierii moldoveni a tehnologiilor de ultimă oră”, amintesc jurnaliştii.

Jurnaliştii de la Economist au realizat o analiză prin care arată că industria de fabricare a mobilei din Republica Moldova abia se ţine pe linie de plutire. „Deşi datele statistice arată că anul trecut industria mobilei a cunoscut o creştere de 5%, aproape toţi cei mai mari producători de mobilă din Republica Moldova au raportat în ultimii trei ani numai pierderi”, scriu autorii. Citaţi de Economist, unii producători susţin că de vină este consumul intern slab şi concurenţa neloială.

În editorialul său publicat în „Ziarului Naţional” Petru Bogatu face o comparaţie dintre Rudolf Hess, adjunctul lui Hitler, şi vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin. „Dacă fuhrerul, istoriceşte vorbind, s-a reîncarnat în actualul preşedinte rus, şi vicefuhrerul urma să-şi găsească un avatar la Moscova. Şi de bună seamă, Rudolf Hess, adjunctul lui Hitler, s-a întrupat în vicepremierul Dmitri Rogozin”. Drept exemplu, autorul aminteşte de faptul că „Hess, în 1941, a intrat în spaţiul aerian al unei Europe ostile şi a aterizat în Marea Britanie cu care Germania se afla în stare de război. Rogozin, în 2014, a survolat fraudulos spaţiul aerian închis pentru Moscova în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei, aterizând în Republica Moldova, care anterior îi dăduse de înţeles că sosirea lui nu este dorită”. „Vicepremierul rus, prin peripeţiile sale jenante, a făcut o prezentare mondială sugestivă a infamiei, laşităţii şi degradării morale a întregii clase conducătoare de la Moscova”, mai scrie Petru Bogatu.
XS
SM
MD
LG