Linkuri accesibilitate

OSCE cere Parlamentului Moldovei să nu limiteze libertatea de expresie în dezbaterile televizate


…şi să nu restricționeze utilizarea informațiilor confidențiale.


Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović, și-a exprimat astăzi îngrijorarea cu privire la câteva amendamente la legislația care reglementează media audiovizuală din Republica Moldova. „Multe dintre amendamentele propuse sunt neclare, se suprapun în conținut și nu reflectă interesele tuturor părților implicate, notează experta OSCE într-o scrisoare adresată speakerului Parlamentului de la Chișinau, Igor Coman.

Experta OSCE critică proiectele de amendamente care vizează moderarea dezbaterilor și declarațiile nedorite în timpul dezbaterilor televizate, precum și restricționarea utilizării informațiilor neverificate sau confidențiale.

Potrivit Dunjiei Mijatović în legislația audiovizuală nu ar trebui să existe prevederi detaliate cu privire la modul în care trebuie condusă o dezbatere, sau maniera de abordare a subiectelor delicate în timpul unei emisiuni televizate. Jurnaliștii sau moderatorii nu ar trebui să se teamă că pot răspunde în fața instanței pentru felul în care moderează un program sau altul, spune raportul OSCE, care explică: în acest fel, nu mai poate fi vorba de o dezbatere liberă, iar aceste chestiuni ar trebui să fie reglementate doar prin mecanismul responsabilității editoriale al fiecărei instituții de presă.

Dunja Mijatovic
Dunja Mijatovic
Climatul pentru o dezbatere civilizată trebuie creat prin educație, recomandă Dunja Mijatović, iar aici și dezbaterile sau ghidurile de bună practică pot ajuta. Legea ar trebui să sancționeze doar cazurile exagerate sau grave, arată experta, care recomanda eliminarea acestor amendamente.

Pe de altă parte, dreptul la replică este o unealtă necesară pentru construirea unei dezbateri de bună calitate în care se confruntă două puncte de vedere diferite, însă toate acestea trebuie să aibă loc fără limitarea libertății de exprimare și încălcarea nejustificată a responsabilității editoriale.

OSCE recomandă ca legislația moldovenească în această privință să se limiteze la prevederile deja incluse în Codul Audiovizual privind dreptul la replică.

Nu în ultimul rând, restricțiile aplicate surselor neverificate sau confidențiale nu sunt concepute corespunzător și pot limita libertatea de expresie prin înghețarea dezbaterilor, mai atrage atenția Dunja Mijatović.

„Astfel de reglementări nu ar trebui adoptate”, recomandă aceasta în raportul său.

Și, în ciuda acestor neajunsuri, există și plusuri: Mijatovic arată ca procedura de alegere a candidaților pentru autoritatea de reglementare, ca și întărirea prevederilor referitoare la transparența proprietății reprezintă elemente pozitive în lista de amendamente.
Previous Next

XS
SM
MD
LG