Linkuri accesibilitate

O potențială schimbare la putere în India


Studente indiene la Festivalul Tagore la Calcutta
Studente indiene la Festivalul Tagore la Calcutta

Partidul Bharatiya Janata și candidatului său la funcția de prim ministru, Narendra Modi, un naționalist hindus ar urma să cîștige alegerile parlamentare.



In India, una dintre puterile regionale din Asia, alegerile pot aduce o schimbare la conducere. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Sondajele realizate in timpul votului arata ca victoria ar putea sa apartina partidului Bharatiya Janata, BJP si candidatului sau la functia de prim ministru, Narendra Modi, un nationalist hindus care a promis, in campanie, locuri de munca si refacerea infrastructurii tarii.

Inlocuirea Partidului Congresului, care a condus tara in ultimii zece ani, era anticipata. Dar stirea care a facut bursele sa inregistreze cresteri record este ca BJP - partidul domnului Modi - ar putea sa obtina peste 272 dintre cele 545 de locuri in Parlament, ceea ce inseamna, daca se confirma, ca nu va avea nevoie de o coalitie cu partide regionale.

Dar in India, aceste sondaje la iesirea de la urne nu sint intotdeauna confirmate de rezultate, cum s-a intimplat in 2004 cind sondajele au aratat o victorie BJP si de fapt a cistigat Partidul Congresului. Prezenta la urne a fost una record – 66%. Modi ajunge la putere profitind de faptul ca populatia este frustrata cu dinastia politica Gandhi Nehru, care controleaza Partidul Congresului din 1947, anul independentei, incoace.

Observatori politici din Statele Unite remarca insa ca daca BJP obtine peste 50% din locuri, aceasta este adevarata victorie a lui Modi. Analize care au precedat alegerile aratau ca politica din India se va fragmenta pe masura ce partidele locale, din diverse state obtin mai multa putere la scara nationala, prin formarea de coalitii. Acest fenomen ar putea sa nu se materializeze cel putin deocamdata daca Modi nu are nevoie de o coalitie.

Dar asa cum s-a intimplat si in America cind Barack Obama a fost ales, asteptarile populatiei sint atit de mari acum incit e foarte greu pentru BJP sa le raspunda satisfacator. Partidul Congresului care ar putea obtine mai putin de 100 de mandate il acuza pe Modi ca ar incita la diviziune intre hindusi si musulmani si ca victoria lui este o veste proasta pentru untiatea tarii.

Bursele nu sint insa de acord, ele au salutat vestea ca Narendra Modi ar putea avea un mandat clar sa reformeze tara. Cel care ar putea ajunge prim ministru a creat entuziasm popular dar criticii sai sustin fie ca este un populist, fie că, odata ajuns la putere, reformarea va fi minima. Deocamdata insa - o potentiala schimbare la putere intr-o tara cu un enorm impact regional si global.
XS
SM
MD
LG