Linkuri accesibilitate

Luc Devigne: „economia Moldovei este competitivă, pentru că astăzi UE este deja principalul ei partener comercial”


Trei diplomați la Chișinău: Natalia Gherman și oaspeții săi Gunnar Wiegand și Luc Devigne
Trei diplomați la Chișinău: Natalia Gherman și oaspeții săi Gunnar Wiegand și Luc Devigne

Un interviu în exclusivitate cu negociatorul principal al UE pentru Acordul de Liber Schimb cu Moldova.



Cum apare evident din agenda regionala a contactelor internaționale din ultima perioada, inalti oficiali europeni si din Statele Unite fac dese escale in capitalele Ucrainei, a Moldovei si a Georgiei, într-un efort conjugat de a exprima sprijinul occidental in aceste momente de criza politică acuta. Moldova doreste semnarea cit mai rapida a Acordului de Asociere si de Liber Schimb cu Uniunea Europeana, autorităţile de la Chisinau sperind că dupa acest moment presiunile Rusiei asupra Moldovei vor slabi in intensitate si orientarea pro-occiodentala a Moldovei va deveni clară. Negociatorul principal al UE pentru Acordul de Liber Schimb cu Moldova, Luc Devigne, se află la Chișinău şi, intr-un interviu in exclusivitate cu Europa Liberă, acordat Valentinei Ursu, şi-a exprimat increderea ca Moldova indeplineste conditiile pentru semnarea Acordului.

Luc Devigne: „Înainte de a începe negocierile, timp de citiva ani, am avut un proces cu Moldova, timp de 2-3 ani, prin care am analizat daca Moldova vroia intr-adevar si daca era intr-adevar capabila sa faca reformele necesare, inclusiv regulamentul economic, ca sa dea Moldovei stabilitate, sa impuna domnia legii in afaceri, prin care sa atraga mai multe investitii in aceasta tara. Asta nu a venit doar pentru ca exista vointa politica, ci vine dupa ce am analizat judicios cu Comisia Europeana si cu tarile membre capacitătile Moldovei si noi credem in aceste capacitati pe care le are Moldova si am studiat situatia in amănunţime.”

Europa Liberă: Cum spulberati aceasta idee, ca piata Republicii Moldova ar putea sa fie inundata de marfurile venite din Uniunea Europeana şi că economia Moldovei ar putea sa bata pasul pe loc?

Luc Devigne: „Teama este, prin definitie, irationala, si marimea economiei moldovenesti poate genera astfel de temeri, dar asta nu inseamna ca ele sunt justificate. Inainte de negocieri am fost implicati in studii de impact, studii economice foarte transparente, care sunt publicate si care pot fi vazute pe site-ul delegatiei Uniunii Europene in Moldova, iar beneficiile pentru Moldova sunt clare: creşterea produsului intern brut datorita acestui Acord este evaluata la 5,4%, ceea ce inseamna o dublare a actualei cresteri, că importurile din Uniunea Europeana spre Moldova vor creşte cu 8%, iar exporturile Moldovei catre Uniunea Europeana cu 16%. Asa ca acestea sunt efecte pozitive foarte clare.

Dar e mai mult decit atit. In afara de aceste cifre, este ceva greu de cuantificat, dar foarte important si anume imbunatatirea climatului de afaceri, care, prin sine, va atrage investitii. Si asta pentru că Acordul de Liber Schimb implica nu numai renuntarea la taxele vamale; noi stim ca in economia moderna nu sunt importante numai barierele comerciale, dar si cadrul regulator din lumea afacerilor.

Sa va dau un exemplu: Moldova poate exporta acum fara taxe un numar de produse agricole, inclusiv produse de origine animala. Dar din cauza reglementarilor legate de siguranta consumatorului in Uniunea Europeana, ea nu poate exporta nimic. Ce facem acum? Ne concentram pe aspectul asigurarii calitatii produselor prin asistenta tehnica si printr-un capitol foarte amanuntit si detailat, va permite Moldovei si exportatorilor de produse animale sa le poata duce in Uniunea Europeana. Acesta este doar un exemplu. Mai sunt si altele.

De ce noi am creat si sprijinim apărarea proprietatii intelectuale, sau reguli pentru competitie sau reguli pentru servicii? Moldova va putea sa trimita specialisti in Uniunea Europeana şi asta este ceva nou. Este greu sa fac un rezumat, dar sunt multe posibilitati care se creaza prin acest acord.”

Europa Liberă: In procesul de negocieri ati incercat sa antrenati si partea transnistreana. Ei continua sa aiba reserve si sa sustina ca acest Acord de Liber Schimb nu este benefic regiunii si a cerut un capitol separat in acest acord care sa priveasca direct regiunea transnistreana. De ce insista Tiraspolul pe aceasta idee ?

Luc Devigne:
„Sunt mai multe aspecte la aceasta intrebare. Intr-adevar, noi si autorităţile moldovene i-am invitat pe transnistreni
Am fost dezamăgiți, că în ciuda acestor informații transnistrenii continuă să aibă atitudini negative față de acest Acord...
sa vina la negocieri si un reprezentat al lor a participat la toate negocierile, a avut acces la toate documentele, şi asta ne-a facut placere. Dar apoi, am fost dezamagiti, ca in ciuda acestor informatii transnistrenii continua sa aiba atitudini negative fata de acest Acord, care va fi foarte benefic pentru Moldova, asa cum v-am explicat. Si ca atare si pentru Transnistria!

Din punct de vedere economic, pentru noi lucrurile sunt clare. Din punct de vedere politic, asta nu e ceva ce eu pot comenta. Vreau sa subliniez ca, contrar a ceea ce citesc deseori, noi nu vom pedepsi Transnistria daca ea va continua sa sustina că nu vrea sa se aplice Acordul de Liber Schimb. E libera sa o faca.
Luc Devigne la Chișinău
Luc Devigne la Chișinău
Noi chiar am extins, unilateral preferinte speciale pentru ei si anume aminarea punerii in aplicare pina in 2015, astfel incit sa aiba timp suficient sa se decida si daca vor sa se aplice prevederile acordului in regiune, sa se poata pregati pentru acest lucru, dar daca vor continua sa refuze, atunci aceste prevederi preferenţiale vor fi pierdute, dar nu vom bloca Transnistria, nu vom interzice importul de bunuri facute in regiune, dar aceste bunuri vor fi tratate ca orice bunuri venind dintr-o tara cu care noi nu avem regim preferential.

Asa ca, usa este deschisa, ei trebuie sa se decida, si noi speram ca vor vedea lumina si beneficiile economice, dar daca la urma nu vor dori, noi nu ne vom opri in politica noastra, care este mai larga decit Moldova, ea priveste toate tarile din Parteneriatul Estic.

Si ca sa raspund la ultima parte a intrebarii Dvs, legile internationale
Legile internationale nu ne permit să încheiem acorduri cu un stat „non existent" din punct de vedere al legislației internaționale...
nu ne permit sa incheiem acorduri cu un stat „non existent" din punct de vedere al legislatiei internationale. Am oferit Tiraspolului si eu am fost acolo de trei ori, sa fim un fel de purtator de mesaje intre ei si Chisinau, pina acum au refuzat aceasta oferta, dar oferta ramine deschisa. Dar partenerul nostru este Moldova si orice solutie trebuie sa mearga prin canalele legale.”

Europa Liberă: Moldova are un Tratat de liber schimb si cu tarile CSI. Devine incompatibil acest acord cind va semna Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeana ?

Luc Devigne:
„De loc. Nu exista niciun fel de incompatibilitate intre ele. Acordul de Liber Schimb reglementeaza relatiile dintre doua tari şi le lasa libertatea de a avea orice alte relatii cu oricare alte ţări din lume. Asa ca acesta este un mit, sa se spuna ca sunt imcompatibile.

Noi sprijinim ca Moldova sa aiba relatii preferenţiale cu Rusia sau cu oricare alta tara cu care are acorduri preferentiale. Este bine pentru
Moldova si nu ne dauneaza noua deloc. Exista o multime de mituri si de zvonuri si dezinformari despre produsele europene care ar fi re-exportate din Moldova spre, sa spunem, Rusia, dar asta nu e adevarat dintr-un motiv foarte simplu: un produs al Uniunii Europene care este importat in Moldova in Acordul de Liber Schimb, va ramine un produs al Uniunii Europene si el nu are cum sa fie re-exportat prin acordul preferential pe care il are Moldova cu Rusia.

Noi avem zeci de acorduri de liber schimb cu o multime de tari ale lumii si nici un partener nu s-a plins pina acum, si partenerii nostri au si ei diferite acorduri cu alti parteneri si noi nu ne plingem din cauza asta; cel putin din punct de vedere economic, noi nu vedem de ce ar fi justificată o astfel de abordare.

Din punct de vedere politic, asta este o alta poveste! Dar economic, eu as putea spune ca beneficiile Acordului de Liber Schimb se vor putea extinde si asupra companiilor ruseşti, caci daca companiile rusesti exporta in Moldova si produsul este substantial schimbat in Moldova, acel produs, daca va fi exportat catre Uniunea Europeana, după transformari substanţiale, devenind un produs moldovenesc, atunci si compania rusa va beneficia. Asa ca noi vedem numai beneficii si ii incurajez pe cei care sunt interesati de subiect sa citeasca explicatiile detaliate de pe site-ul delegatiei Europene de la Chisinau.”

Europa Liberă: Cit de competitivă este astazi economia Republicii Moldova, raportata la ceea ce se cere in spaţiul Uniunii Europene ?

Luc Devigne:
„Competitivitatea este un subiect complicat, pentru ca trebuie sa te uiti, bineinteles la valoare, la salarii, şi as vrea sa spun ca economia Moldovei este competitiva, pentru ca astazi Uniunea Europeana este deja principalul partener comercial al ei, asa ca, daca n-ar fi fost competitiva, nu ar fi putit sa isi vinda produsele pe piaţa Uniunii.

Sigur ca este nevoie de investitii şi modernizare. Si asta nu numai in Moldova. In mai multe tari, dar in unele mai mult si in altele mai putin. Speram că acest Acord de Liber Schimb, cuprinzator si aprofundat, va duce la stabilizarea economiei moldovenesti, la un climat de afaceri bazat pe domnia legii, care va promova competitia, investitiile, si, in ultima instanta, va mări competitivitatea economiei moldovene. De aceea exista in Acord capitole precum proprietatea intelectuala, si noi acordam si asistenta tehnica pentru a mari tocmai competitivitatea economiei moldovenesti.”

Europa Liberă: Prezenta capitalului rusesc in Moldova, marele capital, frineaza cumva aceasta apropiere a Moldovei de Uniunea Europeana?

Luc Devigne:
„Uniunea Europeana nu face intelegeri cu acţionarii, ci cu tari. Asa ca este la latitudinea autorităţilor ţărilor sa se asigure
Acest Acord nu înseamnă „colonizarea” Moldovei, noi nu vom lua locul judecatorilor sau administratiei...
ca regulile in afaceri sunt respectate - transparenta, competitia, etc. Noi putem propune legi, dar noi nu ne substituim dorinţei sau capacitatiilor autorităţilor moldovene. Acest Acord nu înseamnă „colonizarea” Moldovei, noi nu vom lua locul judecatorilor sau administratiei. Daca exista probleme cu actionarii, aceste probleme trebuie rezolvate in conformitate cu legile moldovenesti si acest Acord sigur ca va ajuta, pentru ca are prevederi clare si capitolul competitiei este conform legilor din Uniunea Europeana si cred ca va fi in folosul Republicii Moldova.”
XS
SM
MD
LG